Психологът Валентин Минков от Превантивно-информационния център по зависимости към ОбСНВ – Плевен бе гост в Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект“. На среща с осмокласници той сподели повече за дейността на ПИЦ – Плевен, като открои основните му задачи – да направи всичко възможно младите хора да не стигат до употреба на наркотични вещества, а също така да помогне на хора, които вече имат проблем с наркотиците. В непринуден разговор с учениците психологът разказа повече за различните видове наркотични вещества и вредата от тях, коментира вредите, които нанася върху младия организъм употребата на алкохол, сподели защо момичетата са по-предразположени към развиване на алкохолна зависимост и даде възможност на осмокласниците да питат за всичко по темата, което представлява интерес за тях.


Сред основните въпроси, засегнати по време на срещата, бе употребата на марихуана и трябва ли тя да бъде легализирана в България. Учениците изложиха своите доводи „за“ и „против“, като след това Валентин Минков разказа повече за историята на употребата на канабиса, активното вещество, което той съдържа и сподели защо този наркотик може да бъде изключително токсичен и опасен за здравето. Психологът даде пример с ученици от плевенско училище, които са пушили марихуана и след това са попаднали в токсикологията, като отбеляза, че само благодарение на адекватната и навременна реакция на компетентните лица, младежите са се разминали с по-драматична ситуация.


Колкото до митовете за лечебните свойства на марихуаната, Минков заяви, че няма научни доказателства, че тя лекува ракови заболявания. В болшинството от случаите марихуаната се използва не конкретно за лечение, а за притъпяване на болката при раково болните, разри той пред учениците от ДФСГ. Също така, специалистът допълни, че пушенето не е естествен начин за приемане на лекарствени средства. За съжаление, България е на първо място в Европа по ранна възраст на употреба на марихуана, като проучванията сочат, че 30% от младежите на вашата възраст са опитвали от нея, не скри психологът.