Научнопопулярна лекция на тема „Наркотиците – минало, настояще и бъдеще“ изнесе в Плевен доц. Васил Атанасов, дх, началник на токсохимична лаборатория във ВМА, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“ и председател на Експертния съвет по наркотични вещества към Националния съвет по наркотични вещества към Министерски съвет. Проявата бе част от събитията, с които Медицинският колеж в Плевен отбеляза своята 70-годишнина. Доц. Атанасов направи исторически преглед за използването на наркотиците от древността до наши дни и се спря на това как те навлизат масово в днешно време. Той посочи, че употребата на веществата, оказващи въздействие върху психиката, датира от хиляди години, като даде за пример халюциногенните гъби, използвани от жреците в техните ритуали, канабиса, листата от кока и опиумния мак. „В Древен Египет пък са почитали, като свещено растение синия лотус, за наркотичните свойства на който говори и Омир в своята „Одисея“. В Древна Гърция пък се заражда култът към виното, който навлиза широко в различни ритуали и употребата на което бива разширена с приготвянето на различни извлеци и налагането му с различни треви, които да предизвикват психотропни ефекти“, сподели специалистът.

В тъмните години на Средновековието той открои дейността алхимиците, чиято цел била получаването на универсална противоотрова, тъй като по това време отровителството е било доста разпространено. „Дистилирайки ферментирали плодове, алхимиците без да искат получават течност с концентрация на етилов алкохол около 60-70% и именно по този начин е открит алкохолният дестилат и започва употребата на концентрат, като масово наркотично вещество. За това време има исторически данни, че масово навлиза и употребата на тютюна“, каза още доц. Васил Атанасов. В историческия преглед Атанасов се спря и на откриването на райския газ и използването му за забавление, както и на налагането му в медицината, подчертавайки, че днес той навлиза много широко в денталната медицина – особено при работа с деца или пациенти с повишен праг на болката. От медицинска гледна точка бе засегнато и откриването на приложението на етера от Уилям Мортън и началото на инхалационната наркоза. Въвеждането на етера е голяма стъпка в развитието на медицината, като цяло, но с това започват и системните изследвания върху процесите на наркозата и предаването на нервния импулс, свързани с изключително голям бум и развитие на наркотиците, отбеляза началникът на токсохимична лаборатория във ВМА. Като парадокс в науката, белязал както с положителен, така и с негативен оттенък историята, доц. Атанасов посочи делото на Феликс Хофман, който синтезира едно от най-успешните лекарства, създавани някога, а именно – ацетилсалициловата киселина или аспирина. „Впечатлен от своя успех, Хофман решава да направи същото нещо с друго наркотично вещество, известно по това време – морфина. Подлагайки го на същата реакция, той се превръща в баща на един от най-силните наркотици – хероина“, каза доц. Атанасов.

Той отбеляза, че постепенно наркотиците се превръщат в съпътстващи човешкия живот вещества, масово навлизайки в ежедневието със синтеза на барбитуратите – популярни средства, които се отпускат и продават в огромни количества, някои от които и днес продължават да бъдат незаменими средства за лечение на редица състояния. Специалистът не скри, че бумът на барбитуратите води и до бум на смъртните случаи в резултат на приемане на свръхдоза, а като примери даде трагичния край на певицата Далида, Джуди Гарланд, Мерилин Монро, Джими Хендрикс, Кенет Уилямс и нашата поетеса Петя Дубарова. Като втори пик на употребата на наркотични вещества, на който човечеството и днес е подвластно, доц Атанасов очерта употребата на бензодиазепините, като отбеляза, че броят на хората, злоупотребяващи с тях, е изключително голям.

Той направи и кратък преглед на класическите наркотици, поставяйки на първо място хероина. „Слава богу, в България през последната година употребата му дръпна доста назад и броят на инжекционните наркомани, злоупотребяващи с хероин, намаля в пъти. За сметка на това, обаче, се увеличиха случаите на злоупотреба с метадон, като се наблюдава изключително голямото му отклоняване“, разкри доцентът и припомни, че метадонът е единственото наркотично вещество, което не се отпуска в аптеките, а се предоставя по специален ред по т.нар метадонови програми, изтъквайки, че по индикатор „смъртност“ на първо място са случаите след употреба на метадон. По думите му, причината е, че той се отпуска за орален прием, но реално се инжектира венозно. Като друго вещество, добре познато в медицината, специалистът посочи фентанилът, първите случаи на засечени пратки от който вече са факт и в България. Предстои да ни застигне вълна на фентанилови производни, където прогнозата е, че ще бъде доста страшно, защото свръхдоза фентанил изисква изключително бърза медицинска намеса, предупреди доц. Васил Атанасов и подчерта, че в САЩ броят на загиналите след употреба на фентанил нараства главоломно.

Колкото до кокаина, той посочи, че чистота на уличния кокаин, който се разпространява в България, е около 20-25% с цена 100-120 лева на доза, поради което не е толкова разпространен. „Това, което се очертава, като един изключително голям проблем за България към момента, е употребата на метамфетамини. Налице е почти епидемичен взрив на случаи с метамфетамин – той се синтезира гаражно и във всеки град вече има засечени такива нарколаборатории, произвеждащи този наркотик“, обобщи председателят на Експертния съвет по наркотични вещества към Националния съвет по наркотични вещества към Министерски съвет. Като най-болен проблем у нас, обаче, доц. Атанасов открои употребата на марихуана. „Канабисът се промени изключително много през последните години и докато преди 3-4 години съдържанието на активния компонент тетрахидроканабинол беше средно около 2-3%, в момента сортовете канабис, които се разпространяват на територията на страната, са със съдържание 20-27% THC. Това води до увеличаване на броя на хоспитализациите по спешност на лица, които за първи път в живота си пушат цигара канабис. В същото време, психиатрите отчитат, че всеки втори пациент на възраст 18-24 години, отключил психоза или шизотипно разстройство, е декларирал употреба на марихуана“, сподели той.

В Плевен доц. Васил Атанасов коментира и темата за легализацията на марихуаната, като посочи, че легализирането й в някои страни за медицински цели, не означава, че хората могат да се разхождат по улиците и да пушат безконтролно цигари канабис. Подобно безконтролно пушене няма на много места, тъкмо напротив – в повечето страни марихуаната е силно ограничена и фокусирана върху определени групи пациенти, страдащи от определени заболявания, заяви доц. Атанасов.