Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията актуализираха своите препоръки за превенция от COVID-19, за да насочат конкретно възрастните хора и тези със сериозни заболявания, които определят, като групи с „по-висок риск“. Въпреки това, друга група хора, която би могла да бъде особено уязвима към COVID-19, като че ли остана извън фокуса на внимание – тази на хората, които пушат ли употребяват наркотици, пише в своя статия за CNN Health Джина Ю.

В нея тя цитира публикация от блога на директора на щатския Национален институт за злоупотреба с наркотиците Нора Волков, която отбелязва, че световната научна общност трябва да погледне по-сериозно върху риска за хората, които пушат или употребяват наркотици. Тъй като COVID-19 атакува белите дробове, онези, които пушат тютюн или марихуана, могат да бъдат особено застрашени, заявява Волков. Към мнението й се присъединява и Стантън Гланц, професор по медицина и директор на Центъра за контрол и изследване на тютюна към Калифорнийския университет в Сан Франциско. Когато белите дробове са изложени на грип или други инфекции, неблагоприятните последици от тютюнопушенето са много по-сериозни, категоричен е той. „Пушенето на тютюн и електронни цигари влияе негативно на дихателната система на всички нива. То засяга имунната функция в носната кухина, като влияе на ресничките, които защитават лигавицата. Така способността на горните ви дихателни пътища да изчистват вируси е нарушена“, посочва Гланц.

Оказва се, че освен тютюнопушенето и електронните цигари, сериозен риск от усложнения при COVID-19 има и при злоупотребяващите с опиати и метамфетамин поради ефектите, които тези вещества имат върху респираторното и белодробното здраве. Опиоидите забавят дишането и вече е доказано, че увеличават смъртността при хора с респираторни заболявания, а намаленият капацитет на белите дробове от COVID-19 може по подобен начин да застраши тези хора, допълва директорът на Националния институт за злоупотреба с наркотиците. Тя припомня, че е доказано и, че метамфетамините предизвикват значително белодробно увреждане, тъй като се свързват силно с белодробната тъкан.

И още – лицата, злоупотребяващи с наркотици, разчитат на лечение, което традиционно включва взаимодействие с хора, като терапевтични сесии или постъпване в клиники за лечение с метадон, което от своя страна пък е предизвикателство пред социалното дистанциране, добавя още д-р Алисън Лин, доцент по психиатрия в Центъра по зависимости към Университета в Мичиган.