От 30 септември до 2 октомври Разград бе домакин на 14-ата Национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества. Събитието се организира от Община Разград, Общински съвет по наркотични вещества – Разград, Секретариата на Националния съвет по наркотични вещества и Националния център по обществено здраве и анализи. То събра над 100 специалисти от Общинските съвети по наркотични вещества от цялата страна, а сред официалните гости на откриването бяха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, кметът на Община Разград Денчо Бояджиев, областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен.



Конференцията бе открита от кмета на Разград Денчо Бояджиев, който изтъкна, че ОбСНВ – Разград и ПИЦ – Разград са изключително активни по училищата, организирайки образователни кампании, в които разясняват вредата и рисковете от употребата на наркотици. „Целта на тези инициативи е не само да се повиши информираността на учениците за въздействието на наркотичните вещества, но и да се мотивира тяхното здравословно поведение за в бъдеще. Изключително важно за всички нас е младите хора да са съпричастни с битката с дрогата“, посочи градоначалникът. В приветствието си към участниците в конференцията зам.-министър Светлана Йорданова изтъкна, че Разград неслучайно е избран за домакин на националния форум, като открои ролята на амбициозния нов председател на ОбСНВ Станислава Петрова и изключително доброжелателното отношение от страна на ръководството на Общината в лицето на кмета Денчо Бояджиев.

В програмата на тридневния форум бе представена Националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024 г., отчети от стартиралите Национални програми и резултати от програми, реализирани по места, а също и добри практики под формата на филми, подготвени от екипите на ОбСНВ. Участниците се включиха и в обучения, водени от експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, с фокус върху зависимостите, работата с рискови групи, организацията на психиатричната помощ в България и лечебните програми и програмите за психосоциална рехабилитация. Любезните домакини бяха подготвили и богата културна програма, включваща посещения на Археологически резерват „Абритус“, Етнографски музей – Разград и Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.