На фона на увеличаващия се брой на смъртните случаи и хоспитализациите, свързани с употреба на нови психоактивни вещества, международно изследване на отпадни води, водено от Университета на Южна Австралия, показва колко широко разпространени са „парти хапчетата“ и „солите за вана“ в различни части на света. В нова статия, публикувана в „Water Research”, най-изчерпателният анализ на отпадните води в света показва модела на употреба на дизайнерска дрога на Нова година 2019/2020 в 14 района в Австралия, Нова Зеландия, Китай, Нидерландия, Испания, Италия, Норвегия и САЩ. Аналитичният химик д-р Ричард Баде обяснява, че пробите са били събрани на Нова година във всяка страна и изпратени до Южна Австралия за анализ. Наблюдавани са над 200 вида синтетични наркотици във всички страни и са открити 16 вещества. От осемте проучени държави само Норвегия не е показала следи от нови психоактивни вещества, казва той.

Новите ПАВ са набор от вещества, създадени да имитират установени незаконни наркотици, като канабис, кокаин, MDMA и LSD. Холандия регистрира най-висока употреба, следвана от Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Испания, Италия и Китай са с най-ниска честота на употребата на дизайнерски наркотици в градовете, участващи в изследването, обобщава д-р Баде. N-етилпентилон, за който е известно, че причинява смъртни случаи, е наблюдаван в Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Преди това е бил открит в криминалистични проби и на музикални фестивали в Австралия и Нова Зеландия.

Друга дизайнерска дрога, наречена мефедрон (позната и като дрон, M-CAT, White Magic и мяу-мяу), е открита само в Австралия и Нова Зеландия, като последната е регистрирала 20-кратен скок в употребата й в навечерието на Нова година. Това е много мощно вещество, което има ефекти, подобни на тези на кокаина и MDMA и е популярно сред потребителите на екстази и стимуланти в Австралия и Нова Зеландия, обяснява д-р Ричард Баде. Холандия регистрира следи от шест от общо 10 количествено измерими вещества. Седем допълнителни вещества също са били идентифицирани в пробите след скрининг. От тях кетамин (човешки и ветеринарен анестетик) и неговият метаболит норкетамин са открити във всяка страна.

По-ново вещество на пазара – еутилон, е установено в Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Нидерландия. През 2020 г. бяха издадени предупреждения, че това вещество се продава като MDMA в Нова Зеландия поради визуалното им сходство. Високите дози от него са свързани с интензивни и особено опасни странични ефекти. Следи от митрагинин – вещество, открито в почти половината от свързаните с нови психоактивни вещества смъртни случаи през 2019 г., са открити само в САЩ. Друг синтетичен опиоид – ацетил фентанил, също е открит в проби от отпадъчни води в САЩ. Той също е свързан с редица смъртни случаи там. От всички вещества меткатинонът е открит в седем държави, последван от N-етилпентилон и 3-MMC (в три държави всяко).

„Това, което прави новите психоактивни вещества толкова опасни, е, че първоначално те са били продавани, като законни алтернативи на конвенционалните незаконни наркотици, като екстази и канабис, което предполага, че са в безопасни, но всъщност има много малко информация за тяхната токсичност“, отбелязва д-р Ричард Баде. „Правителствата скоро се намесиха, след като хоспитализации и смъртни случаи бяха свързани с този клас наркотици, като някои страни наложиха пълни забрани. Въпреки това, нови психоактивни вещества все още се синтезират, транспортират и употребяват по целия свят, често с фатални последици”, допълва специалистът. Д-р Баде изразява надежда, че пробите от отпадни води ще помогнат да допълнят медицинските, правните и криминалистичните данни, заедно с глобалните проучвания, за да идентифицират кои дизайнерски вещества са най-опасни.

Източник: ScienceDaily