Злоупотребата с наркотици сред тийнейджърите е проблем, пред който са изправени много семейства. Твърде често младежите не осъзнават дългосрочните последици от злоупотребата с наркотични вещества, която от развлечение се превръща в пристрастяване. Най-новото проучване на Националния институт по злоупотребата с наркотици на САЩ, озаглавено „Мониторинг на бъдещето“, отбелязва, че употребата на алкохол през последните години като цяло намалява сред младежите на различна възраст, но тази на тютюн и марихуана рязко се увеличава. Освен тях, тийнейджърите все по-често посягат и към синтетична марихуана, амфетамини и болкоуспокояващи лекарства.

Според много родители, освен популярните ресурси, свързани със зависимостите, гледането на филми по темата също може да бъде изключително полезно. Филмите предоставят на родителите допълнителна информация за злоупотребата с наркотични вещества от тийнейджъри, което може да им позволи да бъдат по-съпричастни. Тези филми могат да бъдат полезни, за да започнат разговор с децата си и да им покажат реалността на пристрастяването.

Ето и малка част от тях:

„Красиво момче“ (2018)



Филмът „Красиво момче“ е базиран на истинската история на Дейвид Шеф, който е журналист в „Ню Йорк Таймс“ и описва трудните взаимоотношения между баща и син. Синът му Ник се бори със зависимостта си към дрогата, а Дейвид се опитва да помогне на сина си, отвеждайки го в клиника за рехабилитация, след като вижда признаците на злоупотреба с наркотици. Филмът разкрива подробности за употребата с метамфетамин сред тийнейджърите и употребата на хероин по суров и правдив начин. Проследявайки бурните преживявания на бащата и сина, на финала зрителите разбират, че Ник вече е „чист“ от осем години, признавайки, че подкрепата на семейството и приятелите му са причина за тази победа. Докато филмът е сурова картина на това какво е да имаш дете, борещо се с пристрастяването, краят може да бъде източник на надежда за много хора.

„Идеално надрусан“ (2015)



„Идеално надрусан“ е филм за злоупотребата с лекарства сред тийнейджърите. Главната героиня Аманда, която е танцьорка, наранява коляното си, като за болката й е предписан хидрокодон. Впоследствие, Аманда споделя лекарството с приятелите си, а след поредната травма започва да използва хидрокодон, като начин да се справи с емоциите си.
Филмът не се фокусира единствено върху злоупотребата с лекарства с рецепта сред тийнейджърите, но и върху пристрастяването към хероин. „Идеално надрусан“ е добър начин да разберете по-добре как употребата на лекарства може да се превърне в много по-голям проблем, включително когато тези лекарства първоначално се използват напълно легално.

„Баскетболните дневници“ (1995)



Филмът с участието на Леонардо ди Каприо е базиран на автобиографичен роман на Джим Карол. Въпреки премиерата си през 1995 г., „Баскетболните дневници“ все още е актуален и днес и показва на зрителите ефекта от хероина върху тийнейджърите. Главният герой Джим мечтае да стане баскетболна звезда, но е заобиколен от предизвикателства и трудности, включително най-добър приятел, умиращ от левкемия, и треньор, който се държи по сексуално неподходящ начин с него. За да се справи с това, което се случва в живота му, Джим започва да употребява кокаин и хероин. Животът му се превръща в пълен хаос, като зависимостта му го отвежда в затвора на остров Райкърс.

„Тайният живот на Зоуи“ (2002)



„Тайният живот на Зоуи“ се занимава с последиците от пристрастяването на тийнейджърите към лекарства. Филмът, също така, засяга и употребата на марихуана. От гледна точка на родителите си, изиграни от Миа Фароу и Клиф Де Йънг, Зоуи изглежда като тийнейджърка, която е добре приспособена в средата си и се справя отлично в училище. Пристрастяването на Зоуи е по-трудно за идентифициране, отколкото в някои от другите филми за зависимост. За разлика от част от своите приятели, тя има добри оценки и изглежда като модел за подражание. Поне в началото. Едва когато майката на Зоуи намира скривалището й с хапчета, родителите й предприемат действия, но дори и след лечението, на което се подлага, тя продължава да използва лекарствата. Едва след като Зоуи предозира и отново влиза в клиника, тя прекъсва тайната си зависимост.

„13“ (2003)



Тринадесет“ е по-различен от другите филми в този списък, защото отразява предимно употребата на наркотици в средното училище. Филмът, също така, изследва въпроса за натиска от връстници към връстници. Лентата се спира и на теми, като употребата на марихуана, LSD, алкохол и инхаланти, както и рисково сексуално поведение и самонараняване.

Източник: The Recovery Village