Употребата на канабис по време на бременност за облекчаване на гадене, стрес и тревожност се е увеличила през последните две десетилетия, но ново проучване сочи, че децата, които са били изложени на въздействието му по време на бременност, показват по-високи нива на хормон на стреса, тревожност, агресия и хиперактивност. В допълнение, тестовете на плацентата показват генетични промени, свързани с имунната функция.

Рецензираното проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), е последното такова, което предполага отрицателно въздействие върху растежа и здравето на децата при употребата на канабис по време на бременност. Изследователите казват, че развиващият се мозък е чувствителен и уязвим и веществото, което съдържа повече от 700 химични съединения, може да забави това развитие.

„Притеснявам се от факта, че в нашето общество днес често се заявява, че канабисът е напълно безобиден, докато това далеч не е така“, казва Ясмин Хърд, директор на Института за зависимости в Mount Sinai в Ню Йорк и съавтор на статията. Проучването отбелязва, че наред със смекчаването на общественото мнение към марихуаната, тя се е превърнала в най-консумирания наркотик по време на бременност, като тези, които казват, че са употребявали канабис през последния месец, варират от 3 до 16 процента.

Проучване от 2020 г. установява, че децата с пренатална експозиция на канабис са по-склонни да имат психотично поведение, по-слаби когнитивни възможности и по-големи социални проблеми, както и такива със съня и вниманието. Друго голямо проучване от миналата година, водено от изследователи от болница в Отава, открива доказателства, че децата с експозиция на канабис по време на бременност са с повишен риск да бъдат диагностицирани с аутизъм. Същият изследователски екип по-рано съобщи, че това също повишава риска от преждевременно раждане, а също и от ниско тегло при раждане.

Последната статия, водена от изследователи от Медицинското училище Икан в Mount Sinai и City University в Ню Йорк, проследява 322 жени, 71 от които съобщават, че са употребявали марихуана по време на бременност и/или кърмене. Учените събират плацентата след раждането и проследяват децата, когато са на от три до шест години. Пробите от коса от децата откриват по-високи нива на хормона на стреса кортизол, а тестът за вариабилност на сърдечната честота (HRV) установява намаляване на нормализираната HRV. Това обикновено се случва по време на стрес и се разглежда като маркер за функцията на автономната нервна система и чувствителността към стрес. Повишени нива на тревожност, агресия и хиперактивност също са регистрирани при малките деца, установява проучването. Плацентата на някои от децата с поведенчески отклонения е обработена за секвениране на РНК, като учените са открили, че употребата на канабис по време на бременност понижава експресията на имунно-активиращи гени, включително маркери на имунната система, които обикновено помагат за защита на тялото от патогени.

Източник: CTV News