Популярната социална платформа „Snapchat“ обяви тази седмица промяна на функцията си за препоръки за приятели, за да затрудни хората, продаващи незаконни вещества, да се свързват с непълнолетни, съобщава NBC News. През есента медията информира, че тийнейджъри в над дузина американски щати са предозирали, след като са купили хапчета с фентанил посредством популярното приложение. Хапчетата се продават като лекарства с рецепта – Percocet, OxyContin или Xanax, но в случая става въпрос за фалшификати, които съдържат фентанил.

В публикация в блога компанията, която притежава „Snapchat“, се казва, че платформата променя функцията си за препоръки за приятели, наречена Quick Add. Функцията вече няма да предлага хората да добавят акаунти, принадлежащи на непълнолетни, освен ако имат определен брой общи приятели с този човек. Тази промяна има за цел да затрудни непознатите да станат приятели в „Snapchat“ с хора, които не познават.

„Въпреки че знаем, че дилърите на наркотици се стремят да се свържат с потенциални клиенти и чрез платформи извън „Snapchat“, ние искаме да направим всичко възможно, за да предотвратим откриването на непълнолетни лица в нашето приложение от хора, които може да са свързани с подобни незаконни дейности“, казват от компанията.

Източник: DrugFree.org