Смъртните случаи в САЩ, свързани с употреба на алкохол, са се увеличили с 25,5% през първата година от пандемията, сочи ново проучване. За разлика от тях средното годишно увеличение на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол, между 1999 и 2017 г. е 2,2%, съобщава CNN.

През 2020 г. има 99 107 смъртни случая, свързани с алкохол, включително катастрофи с моторни превозни средства, възникнали в резултат на шофиране под въздействието на алкохол. През 2019 г. има 78 927 смъртни случая, свързани с употреба на алкохол.

„Не сме изненадани. Жалко е, но донякъде очаквахме да видим нещо подобно“, каза водещият автор на изследването Арън Уайт от Националния институт за злоупотреба с алкохол. „Не е необичайно хората да пият повече, когато са подложени на рестрикции, а очевидно пандемията донесе много допълнителен стрес в живота им. В допълнение, това намали много от нормалните възможности, които хората имат за справяне със стреса, като социална подкрепа и достъп до фитнес зали“, допълва Уайт.

Източник: drugfree.org