Британската организация за тестване на наркотици „The Loop“ излезе с предупреждение, че опасният синтетичен канабис, съдържащ се в лакомства с марихуана, може да изложи купувачите на риск от смърт, съобщава BBC. Изявлението на организацията идва след смъртта на 23-годишна жена, консумирала бонбони със синтетичен канабис, закупени през Интернет. За трагичния инцидент е задържан мъж, който е с повдигнати обвинения за разпространение на синтетичен канабиноид от клас В.

The Loop казва, че се притеснява от нарастването на популярността на желираните бонбони с канабис. Това е така, защото без тестване е невъзможно да се каже какво има в тях, категорични са от организацията. Както канабисът, така и синтетичните канабиноиди – обикновено наричани Спайс – са незаконни за производство, разпространение или продажба в Обединеното кралство. Притежанието на канабис там се наказва с до пет години затвор или глоба (или и двете), а продажбата и производство могат да доведат до 14 години затвор и глоба (или и двете).

Каква е разликата между канабиса и синтетичните канабиноиди? Единият се отглежда, другият се създава в лаборатория – предназначен да се захваща за същите рецептори в мозъка като канабиса, но с напълно различна химическа структура. Така че, въпреки че някои от ефектите може да изглеждат познати, потенциалът за различни странични ефекти е много различен. Синтетичните канабиноиди могат да причинят халюцинации, екстремна параноя и в най-високите дози дори смърт.

Това не е първият случай, в който тези синтетични наркотици влизат в новините. През 2018 г. бе установено, че затворник, който е открит мъртъв в килията си в уелски затвор, е взел Спайс. Двама гимназисти в Северна Ирландия получиха медицинска помощ миналата година, след като по невнимание са приели синтетичен канабис чрез електронна цигара. Последните налични данни от Британската национална статистическа служба показват, че между 2018-2020 г. са регистрирани 169 смъртни случая, като причината за леталния край е свързана с отравяне от синтетични канабиноиди. Това е в сравнение с 60 смъртни случая през трите години преди това.

Източник: BBC