Изнесено обучение на младежи по Програма „Подай ръка“ организира Превантивно-информационният център по зависимости в Плевен. Домакин на инициативата бе Туристическият дом в Парк „Кайлъка“, като участие в нея взеха деца от Центровете за настаняване от семеен тип в град Левски и село Садовец, община Долни Дъбник. Част от модулите, включени в обучението, бяха свързани с изграждането на социални умения сред тийнейджърите, както и начините за самоутвърждаване. Сред темите, които участниците коментираха със специалистите от ПИЦ – Плевен и младите доброволци на Центъра, бяха приятелството и любовта, отношенията между половете, особеностите във физиологията на мъжа и жената и промените, които настъпват в нея по време на пубертета. Също така, сред акцентите в рамките на проявата бяха темите за сексуалната култура, болестите, предавани по полов път и начините за предпазване от тях. Под формата на разнообразни игри младите участници научиха повече за това защо е важно да умеем да работим в екип, каква е ролята на лидера в един колектив и защо трябва да се научим да се вслушваме в мнението на останалите хора, с които работим.



В атракция за младежите се превърна демонстрацията по карате, която направиха доброволците Десислава Пешева и Мила Трифонова. Деси, която е сред изтъкнатите състезатели на плевенския Клуб по бойни изкуства „Петромакс“, сподели с тях повече за философията на източното бойно изкуство и показа част от многобройните си медали, завоювани в различни международни надпревари. Децата от ЦНСТ в Левски и Садовец получиха своя първи урок по карате, а някои от тях бяха категорични, че имат желание да се занимават с този спорт и занапред. По време на обучението те имаха възможността да се запознаят и с друг интересен, но сравнително по-непопулярен спорт – спортното ориентиране. Повече за него разказа треньорът в Спортен клуб по ориентиране „Север“ – Плевен Милен Гургуров, който показа на учениците как да боравят с компас и как да разчитат карта.



Програма „Подай ръка“ е насочена към деца и млади хора от 10 до 18 години, при които има риск за употреба на наркотични вещества или младежи, експериментиращи с такива, отглеждани и възпитавани в Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи без увреждания. В програмата са включени общо шест ЦНСТ на територията на област Плевен. Сред целите й са предотвратяване на възникването или увеличаването на негативни последици, свързани с наркотици и алкохол сред деца, които се намират в риск, сформиране у децата на желание към водене на здравословен начин на живот и неприемане на употреба на психоактивни вещества.