Дори и да не използвате електронни цигари, със сигурност сте виждали и познавате много хора, които го правят. В крайна сметка, това не е незаконно. И ако е често срещано, вероятно е ОК. Нали така? Е, не е точно така. Пушенето на електронни цигари, популярно и като вейпинг, далеч не е безопасно. То може да увреди белите дробове. Докладвани са и редица случаи на смъртни случаи след употреба на електронни цигари. А от своя страна компаниите за производство на електронни цигари се насочват към тийнейджърите, залагайки на дизайн с ярко оцветени опаковки, както и на различни аромати.



Мит №1: Вейпингът е безвреден

Факт: Когато някой вейпва, изглежда сякаш пуши. Това е така, защото електронните цигарите загряват течността, превръщайки я в пара, която вдишвате и издишвате. По този начин чрез парата вдишвате различни вредни химични вещества, които се съдържат в електронната цигара. Дори и да изглежда безобиден, вейпингът далеч не е такъв. Продуктите за вейпинг не се контролират от агенциите за храни или от тези за лекарства Това означава, че не винаги знаем какво съдържат или как са направени.

Мит №2: Вейпингът използва само ароматизирана вода

Факт: Вейпингът не е просто вдишване на водна пара. В електронните цигари, които хората използват, няма дори вода. Те са пълни с течности, които съдържат химикали, никотин и аромати.

Мит №3: Вейпингът не може да ви разболее

Факт: Ако вие или вашите приятели пушите електронни цигари, подлагате под сериозен риск здравето си. Вейпингът може да причини астма, както и проблеми с белите дробове, които в много случаи водят до болница.

Мит № 4: Вейпингът е безопасен начин да спрете тютюнопушенето

Факт: Първоначално се смяташе, че вейпингът е безопасен начин да се помогне на хората, пристрастени към цигарите, да спрат да пушат. Но всъщност той не трябва да се превръща в заместител на традиционните цигари. Научно доказано е, че вейпингът води до пристрастяване, но и има други негативни странични ефекти.

Мит № 5: Вейпингът не е толкова вреден, колкото тютюнопушенето

Факт: Никотинът в контейнерчето на електронната цигара може да бъде колкото цяла кутия цигари или дори повече. Това означава, че изпаряването на една капсула може да причини пристрастяване към никотина и може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Източник: Children’s Mercy