Незаконното производство на наркотици може да се възползва от войната в Украйна, за да процъфтява, предупреди ООН в понеделник, в светлината на опита от конфликти в други части на света. „Докладите от Близкия изток и Югоизточна Азия показват, че конфликтните ситуации могат да действат като магнит за производството на синтетични наркотици, които всъщност могат да се произвеждат навсякъде“, се казва в отчета на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). „Този ефект може да бъде още по-голям, когато зоната на конфликт е близо до големи потребителски пазари“, се казва още там.

Преди руската инвазия в Украйна бяхме свидетели на нарастващ брой лаборатории за амфетамини, споделя експертът Анджела Ме, интервюирана от АФП. Близо 80 са били унищожени през 2020 г., в сравнение със 17 през 2019 г. Този производствен капацитет може да се разшири, ако конфликтът продължи. Полицията вече не е там, за да спре дейността на лабораториите, обяснява тя. Войната може също да промени маршрутите за трафик, отбелязва Ме, цитирайки възможен спад в Украйна от началото на 2022 г.

Анджела Ме призовава за наблюдение на ситуацията в Афганистан, който произвежда 86% от световния опиум през 2021 г. През април върховният лидер на талибаните нареди забрана на отглеждането на мак. „Трябва да видим дали това ще доведе до драстично намаление“, подчертава експертът, или, напротив, незаконните полета ще се развият поради влошаване на социално-икономическите условия в страната.

Всяка промяна ще има отражение върху почти всички региони на света, предупреждава ООН. Около 284 милиона души по света – един на всеки 18 във възрастовата група 15-64 години – са се докоснали до наркотици през 2020 г., което е с 26% повече спрямо десетилетие по-рано. Докато мнозинството са мъже, жените са сред употребяващите стимуланти от амфетаминов тип (АТС). Друга стряскаща цифра – производството на кокаин достигна нов рекорд, възлизащ на 1982 тона през 2020 г. Докладът на UNODC, който е „предварителна оценка“, се основава на информацията, която органът е събрал от отговорите, предоставени от държавите-членки, неговите собствени постове и анализ на отворени източници, медийни и институционални доклади.

Източник: Journal de Quebec