Ново мобилно приложение може да помогне, ако човек иска да намали консумацията на алкохол. Това е доказано в проучване на изследователи от Университета Линкьопинг в Швеция. Те са разработили и оценили дигитален инструмент, който помага на хората да намалят приема на алкохол сами. „В началото на проучването участниците посочиха, че за тях е много важно да намалят консумацията на алкохол. Но повечето заявиха, че не знаят как да го направят. Тези, които получиха достъп до приложението, започнаха да се чувстват по-уверени в себе си, разбирайки как биха могли да променят поведението си“, казва Маркус Бендтсен, който ръководи проучването и е доцент в Катедрата по здравеопазване, медицина и грижи в Университета в Линкьопинг.

Бендтсен смята, че има твърде малко дискусии относно конкретни методи за създаване на дълготрайна промяна. Предупредителните послания за рисковете от различни злоупотреби не са достатъчни. В Швеция продажбата на алкохол се регулира от държавата, а данъкът върху алкохола е сравнително висок. Въпреки това консумацията на алкохол остава също висока. Около 3 от 10 възрастни, или 3 милиона шведи, имат консумация на алкохол, класифицирана като рисково пиене. В такива случаи рискът от заболявания като рак, инсулт и сърдечни проблеми е значително по-висок. Хората, които пият редовно, също са изложени на много по-висок риск от други физически и психологически негативни последици, както и членовете на семейството и други хора, близки до тях. Изследователите зад проучването, което е публикувано в списанието BMC Medicine, търсят нов начин да достигнат до тези, които искат помощ да ограничат консумацията на алкохол.

„Хората, които искат да спрат да пушат, се насърчават и подкрепят от хората около тях. Но има стигма около желанието да спрат да пият алкохол. Съществува обща концепция, че човек трябва да може да се справи със собствената си консумация на алкохол и много от хората не се стремят към помощ, дори ако искат да променят поведението си“, казва Маркус Бендтсен. Мобилното приложение може да бъде един от начините да се достигне до повече хора, които се нуждаят от помощ. Цифровите инструменти могат да бъдат използвани от много хора без разходите да се увеличават много. Те също така са ценни за хора, които не искат да се обръщат към здравната система, тъй като дигиталният инструмент може да се използва без личен контакт. Това намалява бариерата пред стигмата при търсене на помощ.

За да проучат дали техният дигитален инструмент може да допринесе за намаляване на приема на алкохол, изследователите са се стремили да достигнат до хората в момента, в който те са били мотивирани да намалят консумацията на алкохол. Участниците в проучването са били ангажирани онлайн чрез целеви реклами, показани на хора, търсещи информация как да пият по-малко алкохол. Тези, които са избрали да участват в проучването, са били разпределени на случаен принцип в две групи. Една група веднага е получила достъп до новия дигитален инструмент. На другата група са предложени съществуващи уеб базирани ресурси и участниците са насърчени да намалят консумацията на алкохол. По-късно и те са получили достъп до дигиталния инструмент.

Тези, на които веднага е било предложено мобилното приложение, са получавали съобщение всяка неделя. С неутрален тон съобщение ги насърчава да оценят консумацията на алкохол през последната седмица. След като участниците съобщават, че пият, те получават обратна връзка и достъп до няколко инструмента. Освен всичко друго, инструментите включват помощ за участниците да си поставят цели и да следят консумацията на алкохол във времето. Участниците също така имат възможност да научат повече за социалните рискове от употребата на алкохол и за рисковете за собственото им здраве. Те имат възможност да пишат съобщения до себе си и да изберат кога да ги получат – например мотивиращо напомняне защо трябва да пият по-малко. Оказва се, че ефектът от приложението след четири месеца употреба е сравним с други дигитални интервенции от международни проучвания – но също така малко по-добър от доказателствата за интервенции лице в лице.

„Хората с достъп до дигиталния инструмент са имали приблизително 25 процента по-ниска консумация на алкохол от групата, която не е имала, което е малко по-голям ефект, отколкото очаквахме. Приложението няма да промени цялостната обществена ситуация, когато става дума за консумация на алкохол, но това е много добър инструмент за хора, които искат да променят собствения си живот“, казва Маркус Бендтсен.

Източник: ScienceDaily