Хората със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието са по-склонни да пушат цигари и да станат зависими от никотина. Освен това може да им е по-трудно да се откажат от тютюнопушенето. Изследователите проучват защо това е така.Никотинът е естествен компонент на тютюна. Специалисти от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ обясняват, че никотинът може да промени начина, по който работи мозъкът, което води до глад и пристрастяване. Тютюневите продукти, като цигарите, доставят никотин бързо в мозъка. Това задоволява желанието на човек за никотин. Но също така улеснява човек да стане зависим от него и затруднява отказването от пушенето. Пушенето може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания, инсулт, рак на белите дробове и други здравословни проблеми.

Хората със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието са по-склонни да започнат да пушат, отколкото тези, които не страдат от този синдром. Те могат също да имат по-интензивни симптоми на абстиненция, когато спрат да пушат. Проучване на Trusted Source сравнява поведението на тютюнопушене на млади възрастни и установява, че тези със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието са значително по-склонни да станат ежедневни пушачи, отколкото тези без такъв синдром. Изследователите също така отбелязват, че след като участниците са спрели да пушат, тези със синдром съобщават за по-интензивни симптоми на абстиненция и по-силно желание за пушене.

Тенденцията сред възрастните в САЩ сочи спад на броя на пушачите, според CDCT Trusted Source. Тази тенденция, обаче, не се отразява сред хората със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, което предполага, че той е рисков фактор за тютюнопушенето. Изследванията предполагат, че освен че имат по-високи нива на тютюнопушене, младежите със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието са два пъти по-склонни да станат пристрастени към никотина, отколкото техните връстници без този синдром. Едно от обясненията може да бъде, че според някои хора с този синдром, никотинът им помага да управляват симптомите си.

Също така, хората със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието са склонни да изпитват повече затруднения при отказване от пушенето. Необходими са повече изследвания, за да се разбере защо, но преглед от 2018 г. показва, че хората с този синдром са по-склонни да вземат импулсивни решения и често предпочитат по-малка незабавна награда пред по-голяма награда в бъдеще. Хората със синдрома може да са по-склонни да търсят бързото решение, което пушенето осигурява, защото това е поведение, което дава незабавна награда. Необходими са, обаче, повече изследвания, за да се разбере напълно защо нивата на тютюнопушене са по-високи при хората със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието и защо им е по-трудно да спрат да пушат.

Източник: MedicalNewsToday