Медици предупреждават за „епидемия“ от млади хора, приемани в болница след вдишване на азотен оксид – някои от които остават парализирани. Райският газ – понякога наричан „хипи крек“ или „уипетс“ – е вторият най-употребяван наркотик сред 16 до 24-годишните в Обединеното кралство и може да предизвика чувство на еуфория, релаксация и спокойствие, както и пристъпи на кикот и смях. Експертите обаче изразяват опасения, че продължителната употреба може да причини сериозни здравословни проблеми, включително трайни неврологични увреждания.

Доктор Дейвид Никол, консултант-невролог в болница „Кралица Елизабет“ в Бирмингам, споделя, че той и колегите му виждат голям брой млади хора, които влизат в болница след прием на азотен оксид. Във видео в TikTok той предупреди, че много хора, които дишат райски газ за развлечение, може да не са наясно с рисковете. „В момента ние – аз и моите колеги – сме свидетели от епидемия от млади хора, които биват приемани в болница, защото са приемали райски газ“, казва той в клипа. Някои пациенти остават с „необратими неврологични увреждания“, казва д-р Никол и добавя: „Това наистина ли е смешно? Не мисля, че е“.

„Това е абсолютна епидемия и някои от тези хора, които използват райски газ, нямат представа, че всъщност могат да се окажат неспособни да ходят до края на живота си само за да се посмеят малко“, категоричен е специалистът. Предупреждението му е повторено от д-р Никос Евангелу, невролог в Университета в Нотингам. Той използва Twitter, за да алармира за „епидемия от увреждания на гръбначния мозък и нервите, предизвикани от азотен оксид“. Ужасяващо е да виждаш млади хора, парализирани след употреба на райски газ, заявява д-р Евангелу.

Източник: Sky UK