Процентът на смъртните случаи, причинени от алкохол, се е увеличил с 26% в Съединените щати през първата година от пандемията, установява нов правителствен доклад. Увеличението е най-високото от поне 40 години, според водещия автор на изследването Мериан Спенсър от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Центърът установява, че увеличението на процентите от 2019 г. до 2020 г. се дължи главно на смъртни случаи от алкохолно чернодробно заболяване и психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол. Процентът на смъртните случаи от алкохолно чернодробно заболяване се е увеличил с 23% от 2019 до 2020 г. и с 33% за психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол.

Мариса Есер, която ръководи програмата за алкохола на CDC, споделя пред CBS News , че една от възможните причини за увеличаване на смъртните случаи, свързани с алкохол след пандемията, може да е, че хората със заболявания, свързани с алкохола, може да са имали повече проблеми с получаването на медицинска помощ.

Източник: Partnership to End Addiction