Навикът да пушите електронна цигара може да доведе до помрачена усмивка и по-чести посещения при зъболекаря. Проучване на преподаватели от Училището по дентална медицина на Университета Тъфтс установява, че пациентите, които използват устройства за вейпинг, имат по-висок риск от развитие на кариес. С проучванията на CDC, които съобщават, че 9,1 милиона възрастни американци – и 2 милиона тийнейджъри – използват продукти за вейпинг на базата на тютюн, това означава много уязвими зъби. Констатациите от това проучване за връзката между електронните цигари и риска от кариес служат като предупреждение, че този привидно безобиден навик може да бъде много вреден, казва Карина Ируса, асистент по комплексни грижи и водещ автор на проучването.

През последните няколко години обществената осведоменост за опасностите от вейпинга за здравето се повиши – особено след като използването на устройства за вейпинг беше свързано с белодробни заболявания. Някои дентални изследвания показват връзки между употребата на електронни цигари и повишените маркери за заболяване на венците и, отделно, увреждането на зъбния емайл, неговата външна обвивка. Но сравнително малко внимание е поставено на пресечната точка между употребата на електронни цигари и оралното здраве, дори от зъболекарите, казва Ируса.

Ируса казва, че скорошното откритие на Тъфтс може да е само намек за вредата, която вейпингът причинява на устата. „Степента на ефектите върху здравето на зъбите, по-специално върху зъбния кариес, все още е относително неизвестна“, казва тя. „В този момент просто се опитваме да повишим осведомеността както сред зъболекарите, така и сред пациентите“. Това проучване, казва Ируса, е първото, което изследва връзката между вейпинга и повишения риск от получаване на кариес. Тя и нейните колеги са анализирали данни от повече от 13 000 пациенти на възраст над 16 години, които са били лекувани в дентални клиники от 2019-2022 г. Въпреки че по-голямата част от пациентите споделят, че не са използвали електронни цигари, има статистически значима разлика в нивата на риск от зъбен кариес между групата с електронни цигари и контролната група, установява екипът изследователи. Около 79% от пациентите, използващи цигари, са категоризирани като имащи висок риск от кариес, в сравнение с едва около 60% от контролната група. Пациентите, които пушат електронни цигари, не са били питани дали са използвали устройства, които съдържат никотин или THC, въпреки че никотинът е по-често срещан.

Според учените, трябва да се направят допълнителни проучвания, като Ируса иска да разгледа по-отблизо как вейпингът влияе върху микробиологията на слюнката. Една от причините, поради които използването на електронни цигари може да допринесе за висок риск от кариес, е съдържанието на захар и вискозитетът на течността за вейпинг, която, когато се аерозолира и след това се вдишва през устата, полепва по зъбите. Доказано е, че аерозолите за изпаряване променят микробиома на устната кухина, правейки го по-гостоприемен за бактерии, причиняващи гниене. Наблюдавано е също, че вейпингът насърчава гниенето в области, където това обикновено не се случва – като долните ръбове на предните зъби.

Източник: News-Medical.net