Тъй като все по-голям брой по-възрастни хора експериментират с канабис, за да помогнат за облекчаване на хронична болка, ново проучване на Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего установи рязко увеличение на свързаните с канабис посещения в спешните отделения сред възрастните хора. Проучването, публикувано на 9 януари в Journal of the American Geriatrics Society, идентифицира относително увеличение с 1808% на честотата на свързаните с канабис посещения на спешно отделение сред възрастните в Калифорния на възраст 65 и повече години от 2005 до 2019 г. Изследователите са използвали анализ на тенденциите на данни от Министерството на достъпа и информацията до здравеопазването и установяват, че посещенията в спешните отделения, свързани с канабис, са се увеличили от общо 366 през 2005 г. на 12 167 през 2019 г. Значителното увеличение е особено обезпокоително за гериатрите, като се има предвид, че по-възрастните хора са изложени на по-висок риск от неблагоприятни последици за здравето, свързани с психоактивни вещества, включително канабис.

„Много пациенти предполагат, че няма да имат неблагоприятни странични ефекти от канабиса, защото често не гледат на него толкова сериозно, колкото на лекарство, отпускано с рецепта“, казва д-р Бенджамин Хан, първи автор на изследването и специалист по гериатрия, геронтология и палиативни грижи в катедрата по медицина към Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего. „Наистина виждам много по-възрастни хора, които са прекалено уверени, казвайки, че знаят как да се справят – но с напредването на възрастта телата им са по-чувствителни и концентрациите са много различни от тези, които може да са опитвали, когато са били по-млади“, коментира още той.

Употребата на канабис от възрастни хора се е увеличила рязко през последните две десетилетия в Съединените щати с легализирането за медицински и развлекателни цели в много щати. Калифорния легализира медицинската марихуана през 1996 г. и канабиса за развлечение през 2016 г. Въпреки че има ограничени доказателства, че канабисът може да бъде полезен при определени състояния, по-възрастните хора все повече използват растителното лекарство за лечение на широк спектър от симптоми. Проучването подчертава, че употребата на канабис сред по-възрастните хора може да доведе до непредвидени последици, които изискват спешна помощ по различни причини. Канабисът може да забави времето за реакция и да наруши вниманието, което може да доведе до наранявания и падания; повишава риска от психоза, делириум и параноя; обостря сърдечно-съдови и белодробни заболявания и взаимодейства с други лекарства, отпускани с рецепта.

Източник: Newswise