Ново проучване установява, че употребата на наркотични вещества – включително марихуана, тютюн и лекарства с рецепта – сред тийнейджърите е намаляла между 2019 г. и 2020 г., съобщава CNN. Употребата на марихуана при тийнейджъри на възраст 16 и 17 години е намаляла със 7,3% през 2020 г. в сравнение с предходните две години, докато употребата на тютюн е намаляла с повече от 10%. Злоупотребата с лекарства, отпускани с рецепта, е намаляла с почти 3%, а тази с алкохол е намаляла с 1,6%. Сред младите хора на възраст от 21 до 24 години употребата на алкохол се е увеличила от 60% на 65% в сравнение с предходните две години, докато прекомерното пиене е намаляло леко. Употребата на марихуана нараства сред възрастните на 25 и повече години.

Констатациите идват от проучването „Популационна оценка на тютюна и здравето“, което проследява употребата на вещества сред 49 000 младежи и млади възрастни в САЩ. През октомври 2020 г. Линда Рихтер, вицепрезидент „Превантивни изследвания и анализи“ в Partnership to End Addiction, написа коментар в Journal of Adolescent Health, отбелязвайки, че пълният ефект от пандемията върху употребата на вещества от младите хора може да не е отрицателен.

„Младите хора прекарват повече време у дома и далеч от връстници, което обикновено означава по-високи нива на родителски надзор, по-малко възможности за импулсивно поведение и по-малък достъп до никотин, алкохол и наркотици“, пише Рихтер. „Разумно е да се предположи, че за някои юноши – особено по-младите – започването на употреба на вещества, което може да се е случило при нормални обстоятелства, е било забавено през тези месеци на социално дистанциране. Очаква се подобни забавяния да намалят шансовете за бъдещо пристрастяване сред тези младежи“, допълва изследователят.

Източник: Partnership to End Addiction