Две напитки седмично увеличават риска от няколко вида рак, а рискът нараства с всяка следваща чаша алкохол. „Това е канцероген и нещо, на което трябва да обърнем внимание“, казва д-р Брус Колуел, медицински онколог, който също отговаря за системните терапии в програмата за лечение на рак на Нова Скотия и доцент в университета Далхаузи в Халифакс, Канада. Въпреки че връзките между алкохола и рака са известни от десетилетия, последният доклад на Канадския център за употреба на вещества и пристрастяване ясно показва, че няма безопасно количество за пиене. „Трябва да разгледаме нещо, което причинява рак, и да се опитаме да го избегнем, доколкото можем“, категоричен е д-р Колуел.

Докладът идентифицира рак на гърдата и дебелото черво като най-често срещаните, свързани с пиенето, следван от рак на ректума, устата, гърлото, черния дроб, хранопровода и ларинкса. Има редица теории как се случва това. „Има продукт от разграждането на алкохола, наречен ацеталдехид, и той е известен канцероген. Той ще причини увреждане на ДНК и директно ще накара клетките да станат ракови“, обяснява д-р Колуел. Освен това има доказателства, че самият алкохол причинява рак чрез процес, наречен окисление. Алкохолът също може да увеличи нивата на естроген, което е рисков фактор за рак на гърдата. Определянето на причините за рак при собствените му пациенти е трудно, признава той, където редица други фактори, като например диетата на дадено лице, също могат да играят роля.

Възрастта остава най-големият рисков фактор за рак, тъй като ДНК се уврежда естествено, когато хората остареят, отбелязва още специалистът. Намаляването на пиенето е един от ключовите начини, по които хората могат да намалят риска от рак, според Канадското общество за борба с рака. Благотворителната организация иска да види действия след публикуването на доклада, включително въвеждане на предупредителни етикети върху алкохолните продукти. „Над 40 процента от канадците не знаят, че консумацията на алкохол увеличава тези рискове и затова това е добра възможност за хората да имат информация, за да водят разговори и да мислят по въпроса“, казва Сиана Ван Дусен, мениджър за застъпничество за превенция на рака. Статистиката от 2015 г. свързва повече от 3000 нови случая на рак в цялата страна с алкохола, посочва Ван Дусен, като прогнозата е, че броят им може да скочи до над 10 000 до 2042 г.

Подобно на предишни проучвания, свързващи пушенето с рака, д-р Колуел очаква, че ще отнеме известно време, преди да има голямо въздействие от новите насоки. Той, обаче, отбелязва, че вече има ясна информация, която хората да обмислят. „Няма човек, който започва да пуши днес и да не знае вредата, която нанася“. „Когато започнете да пиете повече от две напитки седмично, тогава трябва да започнете да мислите. Това е баланс и се надяваме, че ще помислите за това предварително“.

Източник: CBC