Повече от половината от всички смъртни случаи от отравяне сред деца на пет години и по-малки са свързани с опиоидни лекарства, разкри ново проучване. То е публикувано в списание Pediatrics и е проведено от изследователи от Центъра за контрол на отравянията към Детската болница във Филаделфия в Пенсилвания. Изследователите са анализирали данни от 40 щата за смъртните случаи на малки деца между 2005 г. и 2018 г., при които причината за смъртта е идентифицирана като „отравяне, предозиране или остра интоксикация“. От 731 смъртни случая, свързани с отравяне, 47% включват опиоиди като оксикодон, хидрокодон, морфин, хероин, кодеин, фентанил и други – което ги прави най-честата причина. Лекарствата без рецепта за болка, настинки и алергии са на второ място с 14,8%. 

„Има толкова много токсични вещества в нашия свят, които могат да навредят на децата“, казва водещият изследовател д-р Кристофър Гау, педиатричен спешен лекар в Детската болница във Филаделфия. „Наистина е поразително как само един клас вещества е бил замесен толкова често в смъртните случаи от отравяне на деца“. Случайните свръхдози представляват по-голямата част от отравянията с опиоиди, 40,7%. Други 17,9% са умишлени отравяния; 41,4% се дължат на други причини (неблагоприятни ефекти или неуспешно лечение), се посочва в резултатите от проучването. През 2020 г. близо 75% от всички смъртни случаи от свръхдоза наркотици са свързани с употребата на опиоиди, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Констатациите от това най-ново проучване са доказателство, че опиоидната епидемия не е пощадила бебета или малки деца, смята д-р Гау. „Децата, особено бебетата и малките деца, често са изложени на това, което е в и около тяхната среда. Вероятно е, че децата са изложени по-често на безрецептурни и синтетични опиоиди, като фентанил, въз основа на текущото състояние на опиоидната епидемия в САЩ“, коментира още специалистът.

Д-р Марк Сийгъл, професор по медицина в Медицинския център Langone на NYU в Ню Йорк и медицински сътрудник на Fox News, споделя, че опиоидите като Percocet понякога се предписват прекалено често и се оставят там, където децата могат да ги намерят. Според него, обаче, този риск е намалял на фона на по-строгата администрация за борба с наркотиците (DEA) и държавния надзор на рецептите.

Източник: FOX News