Младежите, които употребяват електронни цигари в ранното си юношество, са изложени на повишен риск от зависимост към тютюневи изделия в края на тийнейджърските си години, разкриват комбинираните констатации от две национално представителни проучвания в Обединеното кралство и САЩ, публикувани онлайн в списание Tobacco Control. Въпреки националните различия в регулирането и маркетинга на електронните цигари между двете страни, констатациите предполагат, че електронните цигари могат да задълбочат ранните модели на пушене, известни като „хипотезата за утвърждаване“, заключават изследователите.

Разпространението на тютюнопушенето сред тийнейджърите е намаляло рязко през последните няколко десетилетия. Но не е ясно каква роля биха могли да имат електронните цигари в укрепването или обръщането на тази тенденция. Тийнейджъри, които вече са започнали да пушат преди 15-годишна възраст, са особено уязвими към развитие на никотинова зависимост, казват изследователите, чиято цел е да разберат дали и как едновременната употреба на електронни и обикновени цигари може да оформи бъдещите модели на пушене в тази група. Те са включили 1893 тийнейджъри пушачи в ранна възраст от две големи национално представителни кохортни проучвания в Обединеното кралство и САЩ. Участниците в тези проучвания са били редовно анкетирани относно употребата на вейпове и колко често са пушили конвенционални цигари до 17-годишна възраст. Сред тийнейджърите пушачи в Обединеното кралство 57% казват, че също са употребявали традиционни цигари. Еквивалентната цифра за ранните тийнейджъри пушачи в САЩ е 58%. До края на тийнейджърските си години тези, които са употребявали електронни цигари, е по-вероятно да продължат да пушат. Сред участниците в Обединеното кралство 61% от употребяващите електронни цигари са пушили в късните си тийнейджърски години в сравнение с 50% от неупотребяващите. Еквивалентните стойности за участниците в САЩ са 42% и 24%. Шансовете да продължат да пушат в късните си юношески години сред тийнейджъри, са с 45% по-високи, отколкото при не-вейпърите в САЩ и 119% по-високи, отколкото при не-вейпърите в Обединеното кралство.

И в късните им тийнейджърски години честото пушене – определено като повече от 6 цигари на седмица или поне 27 на месец – е почти два пъти по-често срещано сред ранните вейпъри в Обединеното кралство (37%), отколкото сред не-вейпърите (23%). По същия начин, честото пушене е почти 3 пъти по-често срещано сред ранните вейпъри в САЩ (20%), отколкото сред не-вейпърите (7%). Като цяло, шансовете за често пушене срещу непушене в края на тийнейджърските им години са били два пъти по-високи сред ранните вейпъри, отколкото сред тези, които не са пушили в ранните си тийнейджърски години в Обединеното кралство. По същия начин, шансовете за често пушене срещу непушене са били 5 пъти по-високи сред ранните вейпъри, отколкото сред тези, които не са пушили в ранните си тийнейджърски години в САЩ.

Източник: News-Medical.Net