Първо в класа си лекарство, създадено да инхибира селективно сигналния път на канабиноидния рецептор, е обещаващо като безопасно и ефективно лечение на разстройство при употреба на канабис – състояние, при което човек не е в състояние да контролира употребата, въпреки че тя причинява проблеми в живота му. Във Фаза 2а на клинично изпитване, ръководено от Медицински център Ървинг на Колумбийския университет и Aelis Farma, френска биофармацевтична компания, изследователите са установили, че кандидат лекарството AEFO117 значително намалява ефектите на канабиса при ежедневните пушачи на канабис. То изглежда противодейства на ефекта на THC, основният психоактивен компонент на канабиса, при канабиноидните рецептори тип 1-; CB1 рецепторите-; без да нарушава физиологичните и поведенческите функции на рецепторите, които включват памет и учене, емоционална обработка, сън и хранително поведение.

„Тествахме над дузина потенциални лекарства за лечение в нашата Лаборатория за изследване на канабиса и това е първото, което намалява както ефектите на канабиса върху настроението, така и решението за употреба на канабис от ежедневните пушачи“, казва д-р Маргарет Хейни, ръководител на проучванията. „Пациентите търсят лечение, когато им е трудно да контролират употребата на канабис, въпреки проблемите, които причинява на работата им или в личния им живот. Нашите открития предполагат, че AEF0117 има голям потенциал за лечение на проблемна употреба на канабис“, добавя д-р Хейни.

Разстройството, свързано с употребата на канабис, е недооценен риск, който засяга около 14 милиона души само в Съединените щати. Въпреки че ежедневната употреба на канабис е на рекордно високи нива сред юношите и младите хора, мнозина не знаят, че канабисът може да предизвика пристрастяване. Към днешна дата не са одобрени никакви лекарства от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ за лечение на разстройство, свързано с употребата на канабис, а базираните на доказателства поведенчески терапии показват ограничени ползи.

Източник: News-Medical.Net