Предвид факта, че новата учебна година е на хоризонта, сега е критичен момент родителите и хората, които се грижат за децата, да говорят с тях за рисковете от употребата на наркотици, смятат експертите. Най-малко един на всеки осем тийнейджъри съобщава, че е злоупотребявал с незаконно вещество през последната година, според данни от Националния център за статистика на злоупотребата с наркотици на САЩ. Само сред осмокласниците употребата на наркотици се е увеличила с 61% между 2016 г. и 2020 г., което подчертава необходимостта от осъзнаване и намеса в ранна възраст. „Откритите разговори за наркотиците могат да помогнат за възпирането на децата да ги опитат на първо място“, казва Крис Туел, клиничен директор по зависимостите в Lindner Center of Hope в Синсинати, Охайо, в интервю за Fox News Digital. Според него, когато децата са добре информирани, те са по-склонни да устоят на натиска на връстниците си и да направят по-здравословен избор. Обръщането към теми, свързани с наркотиците, също показва, че родителите се грижат за благополучието на децата си и са готови да участват в трудни разговори, което изгражда доверие и укрепва връзката родител-дете, добавя Туел.

Специалистът отбелязва, че разговорите за употребата на вещества често могат да доведат до дискусии за психичното здраве и механизмите за справяне. „Много хора, които развиват проблем с употребата на вещества, имат съпътстващ проблем с психичното здраве. Родителите могат да помогнат на децата да развият здравословни начини за управление на стреса, безпокойството и други емоции. Децата трябва да разбират правните и здравни последици от употребата на наркотици. Родителите могат да помогнат на децата да осъзнаят, че употребата на наркотици и алкохол може да има дълбоки последици върху живота им“, коментира още той.

По отношение на физическите ефекти, Туел препоръчва разговорът да се очертае около здравето и благосъстоянието. „Обсъдете потенциалните отрицателни последици от употребата на наркотици върху физическото и психическото здраве, академичните постижения, взаимоотношенията и бъдещите цели. Също така е важно да се определят ясни очаквания и да се установят семейни правила относно употребата на наркотици и да се уверите, че детето разбира последствията от нарушаването на тези правила“, казва Туел. Когато обсъждаме темата за наркотиците с деца, важно е да намерим правилния тон. Тактиките на страха не са ефективни. Говорете по тази тема с факти.

Също така е важно родителите да оставят децата си да говорят, да ги слушат и да утвърждават техните мисли и мнения. Уверете се, че децата ви знаят, че могат да дойдат при вас относно проблеми с психичното здраве, като депресия и тревожност, така че да не се обърнат към външни източници. Това със сигурност е тема, която родителите не трябва да приемат с лека ръка, защото мнозина не разбират напълно колко лесно може да бъде детето им да направи една фатална грешка. Тези разговори трябва да са подходящи за възрастта, уважителни и без осъждане. Важно е да се създаде среда, в която децата да се чувстват сигурни да задават въпроси и да споделят мислите си без страх от наказание.

Източник: FOX News