Разговор с член на семейството или любим човек, който се бори със зависимост, може да бъде катализатор за получаване на помощ. Но е важно да подбирате внимателно думите си, когато обсъждате възможно пристрастяване към вещества, казва д-р Александра Згиерска, професор по семейна и обществена медицина в Медицинския колеж на Пен Стейт.

Важно е да останете позитивни!

„Промяната може да започне само с един разговор“, смята Згиерска. „Но този разговор не може да бъде антагонистичен. Хората не са мотивирани да се променят въз основа на негативни емоции. Бъдете подкрепящи и не осъждайте. Обществото често се отнася към пристрастяването като към нещо срамно или слабост на характера. Стигмата е широко разпространена. Тази ситуация трябва да се промени“, коментира още тя. Брейдън Лин, асистент по психиатрия и поведенческо здраве в Медицинския колеж на Пен Стейт, препоръчва използването на когнитивно-поведенческа терапия за подпомагане на пациенти, употребяващи вещества. Това се основава на концепцията, че мислите и поведението са свързани. Този подход се оказва ефикасен при лечението на пациенти с нарушения, свързани с употребата на вещества. „Употребата на наркотици засяга не само физическото, но и психическото и социалното здраве. В резултат на това се отразява на взаимоотношенията“, отбелязва Лин.

Той също предлага да бъдем позитивни. „Кажете неща като „Обичам те и ме е грижа за теб и искам да бъдеш добре“, съветва Брейдън Лин. Намаляването на негативните емоции може да помогне за постигането на промени в поведението, необходими за възстановяване. Действайте бързо, за да помогнете за насочването на тези с разстройства, свързани с употребата на вещества, към клиники и организации, ориентирани към възстановяването. Възможно е вашият любим човек да направи рецидив. Важно е това да не се възприема като провал, а да се признае, че човекът е поел по дълъг път на възстановяване и е необходимо да продължим да му предлагаме любов и подкрепа“.

Д-р Александра Згиерска препоръчва да се избягват термини като „зависим“, „чист“ или „мръсен“. „Това означава, че хората се определят от борбата си с употребата на вещества. Назоваването им като лица с разстройство, свързано с употребата на вещества, подчертава факта, че те съществуват извън своето заболяване“. Националният институт за злоупотребата с наркотици на САЩ препоръчва да се избягват думи като потребител, злоупотребяващ с вещества или наркотици, наркоман, алкохолик, пияница и бивш наркоман. „Нека общуваме по правилния начин. Имал съм пациенти, които казват: „Родителите ми никога не са говорили с мен. Не им пукаше“. А семейството отговаря: „Бяхме много загрижени. Просто не знаехме какво да направим или кажем“.

Източник: US News