Близо три четвърти от тийнейджърите в САЩ казват, че се чувстват щастливи или спокойни, когато не носят телефоните си със себе си, според нов доклад на Pew Research Center. В проучване, публикувано в понеделник, е установено, че въпреки положителните асоциации с освобождаването от телефон, повечето тийнейджъри не са ограничили използването на телефона или социалните медии. Проучването идва в момент, когато политиците и защитниците на децата стават все по-загрижени за връзките на тийнейджърите с техните телефони и социални медии. Миналата есен десетки щати, включително Калифорния и Ню Йорк, съдиха собственика на Instagram и Facebook Meta Platforms Inc. за нанасяне на вреда на млади хора и допринасяне за кризата с психичното здраве на младежта чрез съзнателно и умишлено проектиране на функции, които пристрастяват децата. През януари главните изпълнителни директори на Meta, TikTok, X и други компании за социални медии излязоха пред съдебната комисия на Сената, за да свидетелстват за вредите, които техните платформи нанасят на младите хора.

Въпреки нарастващите опасения, повечето тийнейджъри казват, че смартфоните улесняват творчеството и заниманията с хобита, докато 45% казват, че им помага да се справят добре в училище. Повечето тийнейджъри споделят, че ползите от притежаването на смартфон надвишават вредите за хората на тяхната възраст. Почти всички тийнейджъри в САЩ (95%) имат достъп до смартфон, според Pew. Мнозинството тийнейджъри казват, че смартфоните улесняват малко или много хората на тяхната възраст да преследват хобита и интереси (69%) и да бъдат креативни (65%). Близо половината (45%) казват, че тези устройства са улеснили младежите да се справят добре в училище.

Ето някои от другите констатации от проучването:
Около половината родители (47%) казват, че ограничават времето, през което тийнейджърът им може да бъде на телефона си, докато подобен дял (48%) не правят това. Приблизително 4 от 10 родители и тийнейджъри (38% всеки) казват, че поне понякога спорят помежду си за това колко време техният тийнейджър прекарва на телефона. Близо две трети (64%) от родителите на 13- до 14-годишни казват, че преглеждат смартфона на своя тийнейджър, в сравнение с 41% сред родителите на 15- до 17-годишни. Четиридесет и два процента от тийнейджърите казват, че смартфоните затрудняват усвояването на добри социални умения, докато 30% казват, че го правят по-лесно. Около половината от родителите казват, че прекарват твърде много време на телефона си. Родителите с по-високи доходи са по-склонни да кажат това, отколкото тези с по-ниски доходи.

Източник: Medical Xpress