От традиционната цигара и пурата до модерната електронна цигара всяка от тях е доказано вредна за здравето на човека. Д-р Джон Ебърт, медицински директор на Центъра за никотинова зависимост към клиниката Майо, обсъжда защо няма „по-малко зло“, когато става въпрос за пушенето. Пушенето на тютюн има най-силна връзка с рака. „При наргилето има подобен риск, защото процесът на пушене на тези 7000 химикала увеличава риска от рак“, казва д-р Ебърт. Няма безопасен или по-безопасен начин за консумация на тютюн. Често срещано погрешно схващане е, че пурите са по-малко вредни от цигарите. „Всички рискове, които са налице при пурите, са същите, както при конвенционалните цигари“, отбелязва той.

Според изследователя, дори употребяващите пури, които не вдишват дима, все още са изложени на риск. „Ако пушите пура и просто държите дима в устата си и го издишвате, всички тъкани в устата ви, които са изложени на този дим, имат повишен риск от рак“, казва д-р Ебърт. Ракът на главата и шията е по-чест при хора, които пушат пури, както и при тези, които използват бездимен тютюн, което също се свързва с рак на панкреаса и бъбреците. „По-конкретно за електронните цигари, нямаме достатъчно надлъжни данни, за да знаем дали тези продукти са силно свързани с рака“, споделя д-р Ебърт. „Но ние знаем, че тези продукти водят до освобождаване на карбонили и тежки метали. А за тях е известно, че водят до рак“.

Всички форми на консумация на тютюн носят значителни рискове за здравето и могат да доведат до рак. „Винаги казваме, че никога не е твърде късно да спреш да пушиш и рискът от рак след отказване от цигарите, например, намалява. Но отнема известно време. Така че, ако мислите за намаляването на риска от рак на белия дроб, за около 15 години рискът е наполовина, отколкото ако продължихте да пушите, така че отнема известно време, но никога не е късно да спрете да пушите“, обобщава д-р Ебърт.

Източник: Medical Xpress