„Искам да благодаря на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий за идеята за днешната среща. В дух на единство и обединяване на усилията на църковната и светската власт можем да направим, така че да бъдем полезни на подрастващите, особено на онези, които са с крехка, неизградена визия за опасностите, които дебнат навсякъде около нас. Наш дълг е да им помагаме, макар и те да не осъзнават необходимостта от такава помощ и нуждата от подкрепа. Впечатлен съм, че църквата е активната страна в тази среща и ще се покаже, че вярата е онзи важен спасителен пояс, който може да помогне да обърканите млади да не тръгнат по пътя на зависимостите, на употребата на психотропни и наркотични вещества, които много често водят до фатални последици“. Това заяви кметът на Враца Калин Каменов при откриването на кръгла маса по повод Световния ден за борба с наркоманиите – 26 юни, на тема „Изход има“. Той поздрави с „Добре дошли“ свещенослужителите от другите епархии в страната, които взеха участие в срещата, съобщават от пресцентъра на местната администрация.
Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий също приветства присъстващите и каза, че борбата срещу наркоманиите пробужда у всеки един от нас отговорност за този страдащ и постоянно обезличаващ се свят. Той допълни още, че борбата срещу дрогата трябва да е активна и да води до промяна.
Протойерей Михаил Манев представи първия и единствен по рода си Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. княз Боян Енравота” във Варна. Той съобщи, че 48% от случаите, с които работи центъра се връщат към нормален живот и се отказват от наркотиците. Отец Кирил Дидов от храма „Св. апостоли Петър и Павел” – София, представи своята духовна дейност, която извършва от години, а именно да обгрижва семейства с такива проблеми и да им помага.
В дискусията се включи и врачанският свещник Димитър Митев, който разказа за работата си с хора, лишени от свобода и за превенцията на употребата на алкохол и наркотични вещества сред тях.
Изключителна бе историята на свещеника Андон Шавулев, който е бивш треньор по бокс, а сега предстоятел на храма „Въведение Богородично” в Благоевград. Той разказа как от години тренира момчета в боксовата зала, как спортът се използва като превенция срещу различните зависимости, както и каква е неговата роля в живота на подрастващите.
В края на дискусията експертите от Превантивно-информационния център във Враца представиха дейността и конкретни резултати от работата с ученици.
На кръглата маса присъства зам.-кметът Петя Долапчиева, училищни психолози, здравни работници, младежки медиатори, членове на обществени съвети към училищата и представители на други институции, имащи отношение към проблема.