Новите психоактивни вещества (НПВ) ще бъдат забранявани от ЕС по-бързо. Производството и продажбата ще бъдат наказвани по същия начин както другите незаконни наркотици.

Съгласно актуализираното законодателство, прието от Парламента във вторник, процедурата за преразглеждане на нивото на рисковете, свързани с дадено ново психоактивно вещество, и предприемането на мерки за контрол в ЕС, при необходимост ще бъде значително по-кратка, за да отговори на бързото развитие на пазара.

Националните органи ще имат 6 месеца вместо досегашните 12, за да прилагат решения на ЕС. Обменът на информация чрез Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) ще бъде подобрен.

НПВ са химични вещества, които се разпространяват свободно и имат ефект, подобен на незаконните наркотици като кокаин, хероин, канабис и екстази. Щом се забранят на пазара, производството, разпространението и продажбата на най-опасните нови вещества може да бъде наказуема с максимална присъда между пет и десет години затвор, какъвто е случаят с незаконните наркотици.

Европол ще има по-значима роля в системата за ранно предупреждение и в процедурата за оценка на риска, за да помогне за разкриване на трансграничното участие на престъпни организации.

Парламентът прие промените в регламента относно ЕЦМНН с 609 гласа „за“ срещу 19 „против“ и 29 „въздържал се“, а изменената директива, вече на второ четене, беше приета без гласуване.

Цитати

Според докладчика Тереса Хименес-Бесерил (ЕНП, Испания): „Новите психоактивни вещества, повечето произведени в Китай и Индия, набират все по-голяма популярност. Те се предлагат онлайн и в магазини. Органите на реда се затрудняват в борбата с разпространението им. Нашата цел е да намалим наличието им на пазара и да се уверим, че производителите и разпространителите могат да бъдат осъдени“.

Докладчикът за Регламента относно ЕЦМНН Михал Бони (ЕНП, Полша) подчерта:

„В ЕС през 2016 и 2017 г. след употреба на нови психоактивни вещества са загинали двеста петдесет и четирима души. Наше политическо и морално задължение е да защитим здравето на гражданите и по-специално на младото поколение, осигурявайки бърза реакция срещу НПВ и по-добра координация на националните мерки“.

Държавите членки на ЕС ще имат дванадесет месеца, за да интегрират промените в директивата в националното си законодателство. Актуализираният регламент ще започне да се прилага след изтичането на този период за транспониране.

Бързи факти

НПВ – още познати като „законни стимуланти“, „билкови стимуланти“, „соли за вана“ и „химикали за научни цели“ – се определят от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) като „наркотични вещества в чиста или под формата на препарат, които не са контролирани от Единната конвенция по упойващите вещества от 1961 г. или от Конвенцията за психотропните вещества от 1971 г., но които могат да представляват заплаха за общественото здраве“.

Терминът „нов“ не се отнася непременно за нови изобретения (някои НПВ са създадени преди 40 години), а за вещества, които от скоро са станали достъпни на пазара. Те се разрастват бързо през последното десетилетие, възползвайки от глобализацията и новите комуникационни технологии и често се продават в специализирани магазини и в интернет.

Известни примери за подобни вещества са MDPV и т. нар. „спайс“.