Тийнейджъри, които са имали щастливо детство, е по-малко вероятно да развият зависимост към алкохол и наркотици, твърди изследване, публикувано в рецензираното списание „Addiction Research & Theory”. Констатациите, базирани на данни от проучване сред близо 2000 американски ученици от гимназията, показват връзка между това как те чувстват миналото, настоящето и бъдещето. Изследователите смятат, че това от своя страна влияе върху степента на риск от злоупотреба с наркотични вещества.

Те отбелязват, че заради пандемията от COVID-19 много тийнейджъри развиват психически проблеми и посягат към алкохола и наркотиците. Специалистите изтъкват, че учителите и родителите могат да помогнат на тийнейджърите да развият по-позитивно мислене и да бъдат мотивирани да учат, като според тях така е по-малко вероятно те да потърсят решение на проблемите си в чашката или цигарата марихуана. „Училището често изглежда източник на стрес и безпокойство за учениците“, казва Джон Марк Фройланд от Университета Пърдю в Индиана. „Този стрес ги излага на по-голям риск да не посещават уроци, да имат по-ниски оценки и да злоупотребяват с наркотици. Но те са по-склонни да учат с ентусиазъм и да не употребяват алкохол или дрога, ако учителите отделят време за изграждане на по-положителни взаимоотношения с тях. Те могат да помогнат на учениците да разберат, че всичко, което учат, е наистина ценно. Но родителите също имат важна роля тук”, допълва Фройланд.

Авторите на изследването са разгледали отговорите на учениците, като са оценили колко носталгични са те към детството си, щастливи ли са към настоящия момент и какво очакват от бъдещето. Също така, те са анализирали какви оценки са получили в училище, както и доколко са мотивирани в обучението си. Статистическите техники, използвани за оценка на връзките между всички тези различни фактори, установяват ключовите маркери за предразположеност към злоупотреба с алкохол или наркотици. Като цяло, проучването установява, че положителното отношение към миналото, настоящето и бъдещето излага подрастващите на по-нисък риск от употреба на алкохол и психоактивни вещества. На другия полюс са констатациите за тези, които демонстрират негативно мислене.

Източник: ScienceDaily