На 29 май, събота, от 10.30 ч. на баскетболната площадка в парк „Кайлъка” ще се проведе детски спортен празник под мотото „Ние > Аз”, посветен на Международния ден на детето – 1 юни. Проявата се организира от Община Плевен – Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по зависимости, Сдружение „Младежи в действие 2020”, Народно читалище „ЛИК – 1959”, Баскетболен клуб „Спартак“ – Плевен и Спортен клуб по тенис на маса „Тетрон“ – Плевен и е част от събитията от Европейската седмица на физическата активност и спорта „MOVE Week”. В инициативата са предвидени турнир по стрийтбол за деца от 10 до 16 години, записването за който продължава до 26 май на линк https://forms.gle/QaEbW5v9tukBpKpz5, демонстрационни и мастър уроци по тенис на маса, рисуване и много образователни и забавни игри на открито.
Седмица преди събитието разговаряме с Тодор Тодоров – капитан на баскетболния „Спартак” – Плевен, треньор в детско-юношеската школа на клуба и председател на Сдружение „Младежи в действие 2020”.



– Г-н Тодоров, каква е мисията на предстоящия детски спортен празник?

– Една от основните цели на всяка такава инициатива е децата да бъдат заедно, ангажирани с движение и изграждане на приятелства, които да поддържат и занапред, вместо да прекарват времето пред компютрите. Това са и основните акценти в дейността на Детско-юношеската школа на „Спартак” – Плевен и Сдружение „Младежи в действие 2020”, чиято основна цел е именно младежите да бъдат ангажирани с неща, които ги карат да бъдат активни физически. От друга страна, за никого не е тайна, че спортът изгражда характери и личности, които са готови във всеки момент да бъдат лидери и които могат да насърчават своите връстници да не се занимават с неща, които вредят на здравето.
В работата ми с моите възпитаници досега никога не съм се сблъсквал с проблем, като употреба на наркотици, например. Смятам, че спортът и изградените приятелства ги държат далеч от този капан. Баскетболът е колективен спорт, който те учи да носиш отговорност не само за себе си, но и за останалите. В този смисъл, едно такова нещо би предало не само теб, но и хората от колектива.

– Лично вие как успявате да мотивирате децата да прекарват повече време в спортната зала или на баскетболната площадка, а не пред компютъра или телефона?

– С инициативи, като тази, се опитваме да създаваме нови приятелства сред тях. А без съмнение едно приятелство, изградено навън, на спортната площадка, ще е мотив за тях и в бъдеще да продължат да водят активен начин на живот. Опитваме се да им покажем кои са добродетелите в живота, така че в този смисъл ние само им посочваме кой е верният път, след което те сами се мотивират един друг. Според мен, за едно дете – особено в по-ранна възраст, е важно да се научи как да бъде част от един колектив, да изгради себе си, като личност, готова да жертва себе си за останалите. Това е и целта на нашата работа в школата, а не непременно преследване на високо спортно майсторство.

– Какво се случва в момента в Детско-юношеската школа на „Спартак”?

– От няколко години школата се развива доста добре. Стараем се да ангажираме деца от по-широк възрастов диапазон и сме щастливи от факта, че тези, които искат да спортуват, стават все повече и повече. Работим с всички възрастови групи – от 6 до 19-годишни, като от няколко години се опитваме да възродим и женския баскетбол в Плевен.


– Как се отрази на дейността ви пандемията?

– Пандемията се превърна във феномен, който се отрази на всички. Нямаше сектор, незасегнат от нея. Както споделих, нашата работа се гради около една устойчива общност, като не сме спирали в нито един момент да поддържаме контакт – било чрез Интернет или други занимания. Мисля, че в крайна сметка децата успяха да се справят. Сега се опитваме да наваксаме пропуснатото, като и през лятото те ще бъдат ангажирани със спорт и активен начин на живот.

– А каква е ролята на родителите в тази общност?

– В днешно време без подкрепата на родителите децата трудно биха се справили със забързания начин на живот – училище, частни уроци, тренировки и т.н. Родителите са изключително важна част, жертвайки голяма част от времето си, за да бъдат децата им ангажирани с нещо полезно. Очаквам много от тях да бъдат и на 29 май в „Кайлъка”, за да се включат в спортния празник, а някои дори ще вземат участие в неговата подготовка, както се е случвало и преди при организацията на различни инициативи. Мисля, че родителите са също толкова запалени, колкото и децата.

– Какво е вашето послание към тези, които все още се колебаят дали да участват в спортния празник?

– Бих им казал, че няма нищо по-хубаво от спомените, които оставя едно подобно изживяване. Всички са добре дошли! Надявам се децата да си изкарат прекрасно и да открият много нови приятелства.