Изследователите може би са една стъпка по-близо до разработването на еквивалента на алкотестер за откриване употребата на марихуана. В свое проучване екип от учени е открил, че техният бърз тест е в състояние надеждно да открие тетрахидроканабинол в слюнката на човек за по-малко от 5 минути. В момента „златният стандарт“ за откриване употребата на марихуана е измерването на THC в кръвта или урината. Но обработката на тези тестове може да отнеме дни. Другият недостатък е, че за разлика от алкохола, THC може да остане в кръвта с дни или дори седмици – така че „положителният“ кръвен тест не отразява непременно скорошната употреба. Тези факти затрудниха разработването на тест за употреба на марихуана, подобен на алкотестер, използван за измерване на нивото на алкохол при шофьорите. THC в слюнката, обаче, отразява употребата на марихуана през последните 12 часа, казва Хако Лий, старши изследовател в новото проучване.

Съществуват тестове за слюнка за THC, но те са възпрепятствани от проблеми, като дълго време за обработка или даване на „двоични“ резултати – подобно на да/не при тест за бременност. Лий казва, че неговият екип е успял да разработи тест, който не само бързо открива THC в слюнката, но и определя количеството. При първоначалното тестване на 43 потребители на марихуана и 43 неупотребяващи, то точно е показало THC в пробите слюнка от всички потребители на канабис.

Времето от вземане на проба до извеждане на резултата е около три минути, споделя Лий, който работи в Центъра за системна биология на Масачузетската болница в Бостън. Изследователите също са използвали теста, за да наблюдават как нивата на THC на употребяващите марихуана се променят с течение на времето. Като цяло, THC в слюнката намалява сравнително бързо, след като хората пушат – въпреки че 6 часа по-късно тези нива остават над 1 ng/ml. Основният проблем, обаче, е, че за разлика от алкохола, няма едно ниво на THC, което да дефинира „опиянението“. Това е сложно, обяснява Лий, защото нивото на въздействие, свързано с дадена концентрация на THC, варира – например въз основа на това как се приема марихуаната и дали лицето е редовен потребител. Все пак, според него, с по-нататъшно усъвършенстване бързият тест може да се окаже полезен за тестване на шофьори, както и в други случаи. Например, майки, употребявали марихуана, ще могат да тестват кърмата си, така че бебетата да не бъдат изложени на THC.

Първоначалното изпълнение на теста е много обнадеждаващо, казва д-р Гуохуа Ли, професор в Училището по обществено здраве на Колумбийския университет в Ню Йорк. Ли, който не е участвал в изследването, изучава ролята на наркотиците при пътнотранспортни произшествия и други инциденти. Доказателствата за връзката между употребата на марихуана и повишения риск от участие във фатална катастрофа са многобройни, посочва Ли, отбелязвайки, че при шофьорите, които са употребили марихуана, рискът от фатална катастрофа е около два пъти по-голям, отколкото при тези, които не употребяват.

Проучването е публикувано в Science Translational Medicine