Повече от 100 000 американци са починали от свръхдоза наркотици за период от една година по време на пандемията от COVID-19. Това е най-високият брой на смъртните случаи от наркотици, регистриран някога в САЩ. Данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че смъртните случаи от предозиране са нараснали с 28,5% от април 2020 г. до април 2021 г. Експертите смятат, че смъртните случаи вследствие на свръхдоза вероятно са се увеличили поради психологическите последици от пандемията и повечето синтетични опиоиди, като фентанил, които се продават на пазара за дрога.

Случаите на фатален изход след предозиране са се увеличили във всички освен в четири от 50-те американски щата. Използвайки данни от смъртни актове, CDC изчислява, че 100 306 души са починали след свръхдоза между април 2020 г. и април 2021 г, в сравнение със 78 056 смъртни случая, съобщени предходния период. Катрин Кийс, експерт по злоупотреба с наркотици и доцент по епидемиология в Колумбийския университет, казва пред Би Би Си, че докато смъртните случаи от свръхдоза нарастват експоненциално през последните няколко години, пандемията „долива масло към огъня“. „Наличните данни показват, че е имало повече хора, употребяващи само лекарства, при които знаем, че е рисков фактор за предозиране“, обяснява тя. „Имаше и ограничение на достъпа до услуги, които биха могли да подкрепят предотвратяването на предозиране, лечението и възстановяването“, допълва доц. Кийс.

Броят на смъртните случаи след свръхдоза вече е надминал тези, причинени от оръжие, при автомобилни катастрофи или вследствие на заболяване от грип. Най-голямото увеличение на смъртните случаи от предозиране е регистрирано във Върмонт, където броят на смъртните случаи се е увеличил със 70% до 209. Върмонт е следван от Западна Вирджиния (62%) и Кентъки (55%).

Доц. Кийс споделя, че увеличението на употребата на синтетични опиоиди – особено фентанил – е сред най-важните фактори за нарастването на смъртните случаи от предозиране. Употребяващите други наркотици, като кокаин или метамфетамин, все по-често дават положителни резултати и за фентанил. „Това е нещо като епидемия, която беше обхванала хора, които основно употребяват опиоиди, като хероин, но сега се разпространява и сред такива, пристрастени към други наркотици“, добави тя и допълва, че това води до увеличаване броя на смъртните случаи от предозиране, които се наблюдават при по-широк кръг употребяващи наркотици.

Източник: BBC