Употребата на електронни цигари е свързана с по-високи шансове за развитие на респираторни симптоми, като например хрипове, според проучване, публикувано онлайн на 27 януари в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Д-р Вубин Ксие от Училището по обществено здраве на Бостънския университет и негови колеги са направили оценка за това дали употребата на електронни цигари е свързана с развитието на респираторни симптоми при млади хора. Анализът включва млади участници на възраст от 18 до 24 години в рамките на три етапа.

Изследователите са установили, че предишната употреба на електронни цигари е свързана с по-високи шансове за развитие на какъвто и да е респираторен симптом, както и хрипове в гърдите. Подобни показатели се наблюдават и при текущата употреба на електронни цигари.

„Настоящото проучване открива сериозна връзка между пушенето на електронни цигари и последващо развитие на респираторни симптоми сред голяма национално представителна група млади без предишна анамнеза за респираторни симптоми“, казват от изследователския екип. „Това доказателство за пореден път подчертава неотложната необходимост от по-сериозни регулации по отношение на т.нар. вейпинг сред младите“, допълват учените.

Източник: PsychiatryAdvisor