Фентанилът е синтетичен опиоид, който отне живота на хиляди американци. И с нарастването на смъртните случаи, свързани с наркотиците в САЩ, семействата са загрижени за това как могат да се предпазят от пристрастяване, неволно поглъщане и предозиране. Одобреното от FDA лекарство с рецепта първоначално е разработено през 1959 г. То е представено на обществеността през 60-те години на миналия век като болкоуспокояващ интравенозен анестетик, според Администрацията за борба с наркотиците на Министерството на правосъдието (DEA). Фентанилът е приблизително 100 пъти по-мощен от морфина и 50 пъти по-мощен от хероина като аналгетик, съобщава DEA. Оторизирани фармацевтични компании произвеждат фентанил, като таблетки за смучене, спрейове за уста или нос, пластири и инжекции. Въпреки това, незаконните производители на лекарства произвеждат фентанил като прах, бонбони, капки за очи и спрей за нос, според Националния институт за злоупотреба с наркотици (NIDA).

В някои случаи тези незаконни производители на фентанил създават фалшиви хапчета, които наподобяват лекарство, отпускано по лекарско предписание, или смесват фентанил с друг наркотик, което може да има фатални последици. Десетки хиляди американци са починали от предозиране със синтетични опиоиди и фентанилът е основна причина, според NIDA. Националният център за здравна статистика на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че през 2021 г. са факт 107 622 смъртни случая от предозиране на лекарства. Около 71 238 от тези смъртни случаи са свързани със синтетични опиоиди като фентанил. През 2020 г. е имало приблизително 57 834 смъртни случая от синтетични опиоиди.

Никълъс Матюс, експерт по проблемите на злоупотребата с наркотични вещества и създател на Stillwater Behavioral Health в Санта Барбара, не скрива пред Fox News Digital, че фентанилът е доста широко разпространен. Фентанилът е навсякъде и в момента това е най-силното нещо на пазара, казва Матюс. А е известно, че хората привикват към определена доза от дадено лекарство и винаги търсят следващото най-мощно след него, допълва той. Александър Бентли, председател и главен изпълнителен директор на Remedy Wellbeing, международно заведение за психично здраве и рехабилитация, което има локации в Ню Йорк и много градове в по света, споделя пред Fox News Digital, че нелегалните производители на фентанил не се затрудняват да маскират лекарството като нещо друго. Фалшивите лекарства с рецепта се произвеждат, често на индустриално ниво, чрез преса за хапчета или машина за пълнене на капсули, разказва той, допълвайки, че въобще не е трудно да се снабдиш с тях.

Д-р Уилям Голдман, медицински директор на Програмата за наркомании в детската болница Акрон в Охайо, казва, че не е чувал за случаи на лекарства на свободен достъп, които се продават без рецепта и съдържат фентанил. Хората не трябва да използват медикаменти, които изглеждат подправени, каза Голдман. Обикновено лекарствата, предизвикващи безпокойство, са тези, които имат пристрастяващи свойства като опиоиди и бензодиазепини, обобщава той и подчертава, безопасното правило е да не се използват рецепти на други хора.

Източник: FOX News