Посетителите на фестивали са предупредени да се пазят от „измамни вещества“ това лято. Неправителствената организация за тестване на наркотици The Loop заяви, че е попаднала на хапчета, популярни като Teenage Mutant Ninja Turtle, с двойно повече от нормалното количество MDMA на тазгодишното парти Secret Garden. Организацията предупреждава, че вещества, имитиращи други наркотици, ще бъдат в обращение на други фестивали в Обединеното кралство това лято. Това представлява необичаен риск, надхвърлящ обичайните такива, според Гай Джоунс от The Loop.

The Loop са установили, че таблетките с форма на костенурка нинджа, които се продават на събитието в Хънтингтън, съдържат 2,5 пъти повече от обичайното количество екстази в тях. Хапчетата Teddy Bear, които са се разпространявали на фестивала, са били с до 1,5 пъти по-висока от нормалната доза, а от организацията също са попаднали и на хапчета SoundCloud, съдържащи гипс.

Установено е също така, че прахът, продаван като MDMA, всъщност е N-етилпентилон, лекарство, подобно на MDMA, което може да причини безсъние и психоза до 36-42 часа, споделя още Гай Джоунс. Ако хората се почувстват зле по време на фестивал, Гай съветва да потърсят медицинска помощ, като лекарите на място трябва да помогнат. „Те не са там, за да съдят хората. Те са там, за да помагат“, коментира той.

Източник: BBC