Смартфони, Snapchat, Instagram и други социални медийни технологии ви помагат да останете свързани. Вие сте родени със стремежа да се свързвате с другите. Това е добре за вашето физическо здраве и психологическо благополучие. Но какво ще стане, ако установите, че сте прекалено свързани със социалните медии?



„Има все повече доказателства, които предполагат, че някои хора могат да развият зависимост към социалните медии, която не е по-различна от пристрастяването към алкохол или наркотици“, казва д-р Пол Симеоне, вицепрезидент и медицински директор по поведенческо здраве в Lee Health. „Свръхзависимостта към социалните медии води до симптоми, подобни на тези, свързани с употребата на вещества“, обяснява той. Проучване е установило, че 40 процента от онлайн потребителите в САЩ на възраст от 18 до 22 години съобщават, че се чувстват пристрастени към социалните медии. Пет процента от анкетираните от тази възрастова група признават, че твърдението „Пристрастен съм към социалните медии“ ги описва напълно. Констатациите корелират с друго проучване, което съобщава, че 4,1 процента от момчетата и 3,6 процента от момичетата, които са интензивни потребители на социални медии, показват пристрастяване към интернет.

Симеоне предупреждава, че тъй като технологията на социалните медии е нова, тепърва се появяват изследвания, че хората могат да формират пристрастяване към социалните медии. „Няма клинични диагностични критерии за пристрастяване към социалните медии“, отбелязва специалистът. „Но ако човек прекомерно или натрапчиво използва платформите за социални медии, за да подобри настроението си, това е ключов симптом на пристрастяване, което може да предполага зависимост. Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е цената на всяко поведение, което продължава въпреки постоянните отрицателни последици. Това е крайъгълният камък на всяко определение за пристрастяване“, споделя д-р Симеоне.

Нуждаете се от дигитален детокс? Ето 5 съвета за това:

Дигиталната детоксикация е период от време, в който отделни лица, компании, семейства или други групи се ангажират да оставят телефоните си и да се отдръпнат от компютрите си, за да могат да се концентрират върху разговори, дейности, усвояване на нови умения и като цяло да осъзнават реалния свят около тях. Но трябва да започнем от някъде. Затова можете да опитате тези малки и реалистични промени:

– Спрете да използвате телефона си като аларма. Вместо това използвайте истински будилник. Той е също толкова удобен и може да ви помогне да не посягате към мобилното си устройство преди лягане.

– Изключете известията. Наистина ли имате нужда от актуализации на Twitter и Facebook през целия ден?

– Наблюдавайте времето, което прекарвате на вашето устройство. Приложения като „Screen Time“ и „Digital Wellbeing“ могат да ви помогнат да контролирате ежедневната си употреба. Поставете разумна времева рамка и се придържайте към нея. Може би само един час на телефона си след вечеря? Опитайте сутрешна рутина без никакви технологии. Започнете само с няколко пъти седмично.

– Придържайте се към едно устройство – не използвайте телефона си, докато гледате телевизия, използвате iPad или компютър.

– Опитайте се да не поглеждате към телефона си в неудобни социални ситуации. И не проверявайте чатовете си, докато сте в разговор.

– Преди всичко друго: Уверете се, че не отговаряте веднага на текстови съобщения или не използвате мрежата, когато шофирате.

Източник: Lee Health