Опасната основно сред тийнейджърите практика на т.нар. хроминг става все по-популярна, алармират специалисти. Хромингът представлява пръскане на съдържанието от флакон с аерозол в найлонова или хартиена торбичка и вдишване на съдържанието. Като достъпен продукт, предпочитани за хроминг са дезодорантите. Поради тази причина редица търговски вериги в Австралия предприеха мерки, като флаконите вече не са на свободен достъп, а заключени зад витрина.

Терминът хроминг произлиза от дишането на боя на основата на хром, но сега в по-широк смисъл се отнася до вдишването на летливи вещества, които действат като депресанти. Рискът от трайно увреждане на мозъка се увеличава с тежка и честа употреба, така че хората рискуват живота си всеки път, когато практикуват хроминг. В доклад на Mayo Clinic се посочва, че практикуващите хроминг обикновено пръскат съдържанието на флакон дезодорант в торбичка, като след това вдишват от нея. Според специалистите, обаче, не са рядкост и случаи на директно впръскване на дезодорант в носа или устата. Вдишването на токсичните изпарения може да предизвика чувство на еуфория, което продължава около 15 до 45 минути.

Вдишването на големи дози химикали от аерозолни дезодоранти може да бъде фатално. Аерозолният антиперспирант може да причини респираторни симптоми при вдишване. Отравянето с дезодорант е случайно или умишлено приемане на продукт, съдържащ съединението. Вдишването на силно концентрирани количества от химикалите в разтворители или аерозолни спрейове може да причини сърдечни проблеми или дори смърт. Високите концентрации на инхаланти също могат да причинят смърт от задушаване. Това се случва, защото вдишването на концентрирани химикали ви пречи да вдишвате кислород. Химическите съединения в обекта, използван за хроминг, се изпаряват при излагане на въздух и при вдишване от потребителя се абсорбират от кръвта и попадат в мастната тъкан, като по този начин увреждат мозъка.

Токсичната реакция може да причини гърчове, кома и дори смърт, според Националния институт за злоупотреба с наркотици на Австралия. Симптомите включват неясен говор, опиянение или дезориентация, загуба на инхибиране или двигателна координация и замаяност.

Източници: ABC News и https://faq-blog.com/