Лекарство за сърдечни проблеми и високо кръвно налягане също може да бъде ефективно за лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол, според ново проучване на изследователи от Националния институт по здравеопазване на САЩ. Проучването представя сходни доказателства от експерименти с мишки и плъхове, както и кохортно проучване при хора, което предполага, че лекарството спиронолактон може да играе роля в намаляването на употребата на алкохол. Изследването е ръководено от учени от Националния институт по злоупотреба с наркотици (NIDA) и Националния институт по злоупотреба с алкохол (NIAAA) и Yale School of Medicine, Ню Хейвън, Кънектикът. Доклад за новите открития е публикуван в списание „Molecular Psychiatry“.

„Сравняването на различни видове изследвания и след това откриването на прилики в тези данни ни дава увереност, че сме на път към нещо потенциално важно от научна и клинична гледна точка. Тези констатации подкрепят по-нататъшното проучване на спиронолактона като потенциално лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол, медицинско състояние, което засяга милиони хора“, казва д-р Лоренцо Леджио, ръководител на секция по клинична психоневроендокринология и невропсихофармакология. В момента има три лекарства, одобрени за разстройство, свързано с употребата на алкохол в Съединените щати, и те са ефективна и важна помощ при лечението на хора с това състояние. Предвид разнообразните биологични процеси, които допринасят за разстройство, свързани с употребата на алкохол, са необходими нови лекарства, за да се осигури по-широк спектър от възможности за лечение. Учените работят за разработването на по-голяма гама от фармацевтични лечения, които биха могли да бъдат съобразени с индивидуалните нужди.

Предишни изследвания показват, че минералкортикоидните рецептори, които са разположени в мозъка и други органи и помагат за регулиране на баланса на течности и електролити в тялото, могат да играят роля при употребата на алкохол. Предклиничните изследвания показват, че по-високото сигнализиране на минералкортикоидния рецептор допринася за повишена консумация на алкохол. Настоящото проучване се стреми да разшири тази линия на изследване чрез тестване на спиронолактон, лекарство с множество действия, включително блокиране на минералкортикоидните рецептори. Спиронолактон се използва в клиничната практика като диуретик и за лечение на състояния като сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Експерименти, проведени върху модели на прекомерна консумация на алкохол при мишки и плъхове, изследователи от NIAAA и NIDA, ръководени от д-р Лендро Вендрусколо, установяват, че увеличаването на дозите спиронолактон намалява консумацията на алкохол при тях, без да причиняват проблеми с движението или координацията и без да засягат приема на храна или вода.

В паралелно проучване изследователи, ръководени от д-р Ейми Джъстис, доктор по медицина от Училището по медицина в Йейл, са изследвали здравните досиета на голяма извадка от хора от Здравната система по въпросите на ветераните на САЩ за оценка на потенциалните промени в пиенето на алкохол след предписване на спиронолактон за настоящите клинични показания (напр. сърдечни проблеми, високо кръвно налягане). Те са открили значителна връзка между лечението със спиронолактон и намаляването на самоотчетената консумация на алкохол, измерена чрез теста за идентифициране на употребата на алкохол, който е инструмент за скрининг. Трябва да се отбележи, че най-големите ефекти са наблюдавани сред тези, които съобщават за опасна/тежка епизодична консумация на алкохол преди започване на лечение със спиронолактон.

Източник: National Institute on Drug Abuse