На 1 ноември – навръх Деня на народните будители, Народно читалище „ЛИК – 1959” – Плевен бе домакин на изнесено целодневно обучение, организирано от Превантивно-информационния център по зависимости в областния град. В инициативата по Програма „Подай ръка“ участие взеха деца от Центровете за настаняване от семеен тип в град Левски и село Садовец, община Долни Дъбник. Тема на обучението бе семейството, като специалистите от ПИЦ – Плевен коментираха с младежите защо е необходимо семейството, обърнаха внимание на ролите в него, както и на проблемите във взаимоотношенията с партньора. Бяха включени различни тематични презентации и ролеви игри, чрез които участниците се запознаха детайлно със засегнатите проблеми.



Децата от ЦНСТ в Садовец и Левски се включиха активно в отделните ролеви игри от обучението, като не скриха интереса си към темата. В играта „Да играем на семейство“ всеки си изтегли роля и съответните качества, като след това, разделени на отбори, участниците трябваше да изпълнят три задачи, свързани с поемането на отговорности в семейството, а именно – организиране на рожден ден, есенно почистване и посрещане на нов домашен любимец (куче). Влизането в отделните роли бе съпътствано с много усмивки, но и с отговорност при изпълнението на задачата. Друга от ролевите игри бе с фокус върху доверието и какво означава да се довериш на някого, като в нея бе включено водене на участниците с вързани очи, водене само с пръст и водене за носа. Чрез нея младежите разбраха защо основата на едно семейство се крие в доверието и колко важно може да бъде то за взаимоотношенията между отделните членове на фамилията. В играта „Светофар“ пък всеки трябваше да си изтегли листче с написано на него твърдение за случващото се в едно семейство, като залепяйки го на съответния цвят от светофара определи дали то е с положителен или по-скоро отрицателен знак.



Това е поредно изнесено обучение с участието на децата от двете ЦНСТ, като моите наблюдения са, че те успяват да надградят наученото, сподели обучителят от ПИЦ – Плевен Цветомир Стефанов. По думите му, младежите се развиват не само във взаимоотношенията помежду си, но и всеки отделно като личност. „Адмирации заслужава и фактът, че двете ЦНСТ взаимодействат отлично помежду си. Между тях няма конкуренция, а по-скоро партньорство, което стана видно и от игрите, в които децата от двете институции бяха смесени“, коментира специалистът.