Заради случаите на млади спортисти, които по време на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин, Китай признаха, че страдат от психическа умора, всички погледи се насочиха към младежките състезателни спортове. През юни ново изследване показа, че видът спорт може да повлияе на психическото състояние на детето. Колкото по-интензивен е спортът, толкова по-голямо е въздействието върху психичното здраве. Д-р Мат Хофман и неговият екип публикуваха резултати за връзката между участието в спорта и психичните проблеми сред младежите в САЩ. Въпреки че установяват, че тези, които участват в отборни спортове, имат по-малко проблеми с психичното здраве от останалите, младежите, занимаващи се с индивидуални спортове, са по-склонни да имат проблеми с психичното здраве, като повишена тревожност, депресия, социални проблеми и проблеми с вниманието.

„За разлика от отборните спортове, спортист, който се състезава в индивидуален спорт, постоянно се сблъсква с осъзнаването, че той е единствено отговорен за успеха или провала. Това може да окаже влияние върху психичното здраве, особено в ранна възраст, ако човек все още не е развил уменията за справяне с този тип натиск или ако не получава необходимата подкрепа от другите, за да се справи със ситуацията”, коментира пред Psychiatric Times д-р Мат Д. Хофман.

За щастие, молбите за помощ не са останали без отговор. Големи атлетически групи може да предприемат първите стъпки за борба с този проблем. През октомври USA Gymnastics разкри нова програма, която разширява покритието за психично здраве както за спортисти, така и за треньори. Осем годишни посещения на специалист по психично здраве ще бъдат покрити за отговарящите на условията членове на националния отбор, а отговарящите на условията треньори ще бъдат покрити за 4 посещения. Въпреки че предишната програма е предоставяла услуги за психично здраве по време на събития като тренировъчни лагери или състезания, новият модел ще възстанови на спортистите/треньорите до $125 на посещение, когато се върнат у дома.

Източник: Psychiatric Times