Броят на малките деца, които случайно са консумирали хранителен продукт с канабис у дома, е нараснал през последните години, според ново проучване, публикувано на 3 януари 2023 г. „Има постоянно нарастване на експозицията на хранителни продукти с канабис през последните пет години, с потенциал за значителна токсичност“, се казва в проучването, което е публикувано в списание Pediatrics.

Проучването, озаглавено „Излагане на хранителни продукти с канабис при деца и остра токсичност: 2017–2021 г.“, е ръководено от д-р Марит С. Туит, Антония Неманич и Майкъл Уол. Между 2017 г. и 2021 г. е имало повече от 7000 потвърдени случая на деца на възраст под шест години, които са консумирали артикул с марихуана, разкриват изследователите. Тези случаи са докладвани на националните центрове за контрол на отравянията. Цифрата е нараснала от 207 случая през 2017 г. до 3054 през 2021 г., което представлява увеличение от 1375%. Повече от половината деца в докладите са били на две или три години. В 97% от случаите хранителните продукти с марихуана са били консумирани у дома, а в 90% от случаите мястото е бил собственият дом на детето.

Увеличаването на броя на малките деца, които консумират храни с марихуана, се случва паралелно с увеличаването на броя на щатите, които легализираха употребата на марихуана за медицински или развлекателни цели, се посочва във видео резюмето на изследването. „През последните няколко години употребата на канабис става все по-легализирана в Съединените щати“, отбелязва д-р Марит С. Туит. През 2017 г. 30 щата, заедно с окръг Колумбия, легализираха марихуаната за медицински цели. Осем щата, плюс окръг Колумбия, позволиха на възрастни да използват марихуана за развлечение. До май 2022 г. тези цифри са нараснали до 39 щата, както и окръг Колумбия, позволяващи употребата на марихуана за медицински цели, и 18 щата, плюс окръг Колумбия, позволяващи на възрастните да използват марихуана за развлечение. Много продукти, съдържащи THC, „наподобяват лакомства, които лесно могат да бъдат сбъркани от дете“.

Процентът на докладите за контрол на отравянията, свързани с прием на марихуана, също е нараснал през петгодишния период, установява проучването. През 2017 г. само 0,2 от всеки 1000 доклада, направени в Националната система за данни за отравянията (NPDS), се отнасят до дете на възраст под шест години, употребяващо марихуана. През 2021 г. 3,6 от всеки 1000 доклада, подадени до NPDS, са били за консумация на марихуана. От 7000 потвърдени случая на деца, употребили марихуана, изследователите на проучването са успели да изследват резултата на малко под 5000 от тези случаи. Проучването установява, че близо 600 деца, или около 8% от общия брой, са били приети в интензивни отделения, най-често с проблеми, свързани с централната нервна система. Близо 15% са били приети в отделения за некритична грижа, докато повече от една трета са били наблюдавани в спешните отделения.

Източник: FOX News