Обществената библиотека в Банф, Канада, отскоро си партнира с мрежи за първична медицинска помощ в района, за да предложи безплатни комплекти за тестване на наркотици. „Очевидно е, че има проблем с наркотиците в Банф и ситуацията се влошава“, казва Джесия Арсенио от библиотеката в Банф. Арсенио, който е доброволец в Летбридж, казва, че чрез предоставянето на комплекти за тестване за наркотици библиотеката дава възможност на хората да вземат информирани решения относно употребата на вещества и да останат в безопасност. „Причината, поради която реших да направя тези тест ленти достъпни тук, е, че чух, че има отравяния с наркотици в Лейк“, споделя Арсенио. Според него, инициативата е в съответствие с традиционната роля на библиотеките като източник на знания за посетителите. „Хората искат да знаят какво има във веществата, които приемат; те просто често нямат ресурсите да потвърдят тази информация“, отбелязва доброволецът.

Кризата с опиоидите в Албърта предизвиква нарастващо безпокойство през последните години, като броят на смъртните случаи, свързани с опиоиди в провинцията, нараства драстично. Тази иновативна програма е проактивна стъпка към справяне с проблема и предоставяне на подкрепа за лица, засегнати от него. Успехът на пилотната програма ще бъде наблюдаван отблизо и ако успее, може да послужи като модел за следване от други библиотеки и обществени организации.

„Сезонните работници тук живеят при тежки условия. Много спортисти тук използват опиоиди за травми и в крайна сметка се пристрастяват към тях. Живеем в общност, в която хората са свикнали да поемат рискове. Чувам пристигащите деца да казват отново и отново, че техният прием на наркотици се е увеличил, когато са се преместили тук“, коментира още Арсенио и добавя, че комплектите за тестване на фентанил са инструмент, който може да помогне за облекчаване на опиоидната криза в Алберта. Според него, програмата е в съответствие с ориентирания към общността дух на библиотеката и нейната мисия да предоставя достъп до информация. Той вижда този проект като естествено продължение на ролята на библиотеката за насърчаване на социалното здраве и образование. Освен това репутацията на Банф като място, където хората идват да работят, да се забавляват и понякога да купонясват, го прави идеално място за реализиране на програмата.

Кризата с опиоидите предизвиква нарастващо безпокойство в Албърта, като броят на смъртните случаи, свързани с опиати в провинцията, нараства драстично. Комплектите за тестване на фентанил, предоставени чрез програмата, са инструмент, който може да помогне за облекчаване на кризата, като предоставя на хората достъп до информация за веществата, които приемат, и им позволява да вземат информирани решения относно употребата на вещества.

Източник: The Cochrane Times