25% от възрастните се напиват поне веднъж седмично, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ. Но все пак това е най-често сред млади хора на възраст от 18 до 24 години, което води до извънредни ситуации като тази, съобщена в събота в Университета на Масачузетс. Повече от 30 студенти са били откарани в болница, след като са участвали в напиване, „вдъхновено“ от TikTok. С повече от 3900 души под 21-годишна възраст, които умират всяка година поради прекомерна консумация на алкохол, прекомерното пиене е реална опасност за младите хора. Д-р Ерик Колинс, базиран в Ню Йорк психиатър по пристрастяване и главен медицински директор в RecoveryEducation.com, казва, че докато прекомерното пиене е опасно за всички, поведенческите ефекти могат да бъдат по-опасни за младите хора. „Мозъците на тийнейджърите и младите хора не са се развили напълно, което ги прави по-уязвими към импулсивно, емоционално поведение, което е най-честата причина за наранявания и смърт, свързани с алкохола“, казва д-р Колинс. „Също така, младите хора може да не са развили значителна толерантност към пиенето, което ги прави по-уязвими към токсичните ефекти на алкохола при всякаква концентрация в кръвта“, допълва той.

Националният институт по здравеопазване (NIH) определя прекомерното пиене като „модел на пиене на алкохол, който води концентрацията на алкохол в кръвта (BAC) до 0,08% – или 0,08 грама алкохол на децилитър – или по-висока“. За жена това се равнява на консумация на четири или повече напитки за около два часа; за мъж това биха били пет или повече напитки. Алкохолът в кръвта се повишава по-бързо при младите хора в същата времева рамка (три питиета за момичета и три до пет питиета за момчета). „Напитката“ е много конкретно дефинирана. Често, когато хората правят смесена напитка, тя се квалифицира като повече от една напитка, ако в нея има повече от една чаша алкохол“, казва Брус Баси, доктор по медицина, психиатър по пристрастяване, базиран в Джаксънвил, Флорида, в интервю за Fox News Digital. Младите хора, които пият, са по-склонни да имат нарушена преценка и да се отдадат на рисково поведение, като шофиране в нетрезво състояние или секс без предпазни средства, предупреждава д-р Баси. „Прекомерното пиене може да причини загуба на съзнание, по време на което всъщност човекът е в съзнание, но не може да си спомни какво се е случило в този момент“, допълва той.

Потенциално животозастрашаваща последица от прекомерното пиене е алкохолно отравяне или предозиране с алкохол, когато организмът не може да работи достатъчно бързо, за да филтрира количеството, което се консумира. В резултат на това някои области на мозъка започват да се изключват, както е обяснено на уебсайта на NIH. Симптомите на алкохолно отравяне включват повръщане, умствено объркване, припадък, гърчове, затруднено дишане, бавен пулс и ниска телесна температура. Тежките случаи могат да доведат до трайно увреждане на мозъка или дори смърт. Тъй като мозъкът на тийнейджърите все още се развива, д-р Баси казва, че прекомерното пиене може да доведе до дългосрочно когнитивно увреждане. „Излагането на високи нива на алкохол през това време може да наруши развитието на префронталния кортекс, който е отговорен за вземането на решения, контрола на импулсите и емоционалното регулиране“, обяснява той.

Източник: FOX News