Ново изследване показва липса на налична подкрепа за членове на семейството и приятели на хора с проблеми с хазарта. Докладът препоръчва въвеждането на специфични услуги за подкрепа за милионите хора във Великобритания, засегнати от злоупотребата с хазарт от страна на техен близък. Изчислено е, че 11,8 милиона души във Великобритания могат да бъдат негативно повлияни от някой, който играе хазарт. Членовете на семейството и приятелите често са невидимите жертви на вредния хазарт, изпитвайки редица вреди, причинени от хазарта на някой друг. Рискът от увреждане вероятно ще бъде много по-висок за приблизително 3,6 милиона души, които живеят с „проблемен комарджия“.

Основно безпокойство, подчертано от изследването, обаче е, че въпреки че във Великобритания съществуват услуги за подкрепа, предоставянето им е разпокъсано, обслужва само определени географски райони или групи, което означава, че достъпът е ограничен въпреки големите нужди. Изследването включва задълбочени интервюта с 45 души, които са имали проблеми с хазарта или са били засегнати от хазарта. Те подчертават набор от проблеми, създадени от хазарта, включително семейни конфликти, разпадане на връзката, финансови загуби, дългове и значително емоционално въздействие. Разговорът с някой извън семейството, като например съветник, е идентифициран от участниците в изследването като добър начин за достъп до емоционална подкрепа.

Освен професионалната подкрепа, концепцията за партньорска подкрепа също е много популярна. Изследователите идентифицират три основни области, в които членовете на семейството и приятелите, които са засегнати от нечий друг хазарт, биха оценили помощта и подкрепата: разбиране какво се случва; как да говорим за случващото се; достъп до специализирана подкрепа и съвети.

Професор Шарън Колард, специалист по лични финанси и съдиректор на Bristol Hub за изследване на вредите от хазарта в Университета на Бристол, казва: „Нашето изследване подчертава, че вредата от хазарта се простира далеч отвъд хората, които изпитват проблеми с хазарта, до техните семейства и социални кръгове. Вредите върху личните взаимоотношения, финансовите вреди и емоционалните вреди от проблеми с хазарта се усложняват взаимно по вредни начини в семейни и приятелски мрежи и могат да обхванат няколко десетилетия или поколения. Съществуващите и планираните услуги трябва да разпознават и да отговарят на този широк спектър от нужди по-ефективно в за да се намалят и предотвратят вредите от хазарта“.

Мубин Хак, главен изпълнителен директор на Financial Fairness Trust, споделя: „Предизвикателствата, с които се сблъскват приятелите и семействата на проблемни комарджии, често се пренебрегват, а услугите, които предлагат подкрепа, са оскъдни и недостатъчно финансирани. Изследването хвърля светлина върху това, което хората, които са преживели казват, че имат нужда. Новата Бяла книга за хазарта е възможност за увеличаване на инвестициите, за да гарантираме, че имаме основната подкрепа, от която се нуждаят много хора, засегнати от проблем с хазарта“.

Източник: Medical Xpress