За много хора, които се борят със злоупотребата с алкохол, предотвратяването на желанието за пиене изисква повече от просто избягване на алкохола – изисква също съзнателно усилие да не участват в културата на пиене. Културата на пиене е обществена норма, демонстрирана в събития, социално поведение и традиции, които се въртят около консумацията на алкохол, и се практикува по целия свят. Културата на пиене създава среда, в която консумацията на алкохол е норма – дори очаквана. Това може да принуди хората да пият по-редовно и в по-големи количества и може да увеличи риска от здравословни проблеми, свързани с алкохола, опасно поведение и злоупотреба с алкохол.

Безалкохолните коктейли, наречени моктейли, станаха доста популярни през последните години. Наред с възхода на миксологията (практиката за смесване на първокласни коктейли), безалкохолните коктейли, включващи сокове и сиропи, също станаха нещо обичайно в барове, частни събития и дори у дома. Моктейли се продават специално за тези, които решат да избягват алкохола и имат за цел да позволят на хората да останат трезви в среди, където пиенето е норма. Това може да бъде здравословна алтернатива за временно избягване на алкохола, но може да е хлъзгав наклон за хора, които се борят да запазят трезвеност. Въпреки че увеличаването на предлаганите опции за безалкохолни напитки по време на социални събития може да изглежда като положително развитие, тези на пръв поглед невинни заместители на коктейли може да са стимул за тези, които се възстановяват от алкохолна зависимост, особено тези в ранен етап на възстановяване.

На пръв поглед изглежда, че моктейлите могат да играят полезна роля за трезвеността. Те предлагат повече възможности за безалкохолни напитки за онези, които се възстановяват, и безпроблемно заемат мястото на алкохолния си аналог. Но в действителност безалкохолните коктейли всъщност могат да отворят вратата между въздържанието и рецидива. Тъй като опитът от консумацията на моктейли е подобен на пиенето на алкохолни коктейли, те могат да бъдат отключващ фактор за пристрастяване. Поради тази причина пиенето на безалкохолни коктейли и други безалкохолни напитки, които имитират бира или вино, не се препоръчва за тези в ранен етап на възстановяване. Обикновено е най-добре за тези в ранните етапи на трезвост да се откажат от културата на пиене. Това не само ще помогне за предотвратяване на рецидив, но също така може да подобри изграждането на доверие.

Един от най-очевидните начини да се откажете от културата на пиене е да избягвате ситуации, в които консумацията на алкохол е нещо обичайно. Например, човек може да избере да отхвърли покани за среща с приятели в бар и да предложи алтернативно занимание, където няма да има алкохол. Въпреки това е важно да разберете, че истинската съпротива срещу културата на пиене изисква повече от просто избягване на заведения, които сервират алкохол – може също да изисква промяна в начина на живот у дома. Много хора, които злоупотребяват с алкохол, трябва да установят нова рутина по време на възстановяване. За тези, които някога са били свикнали да пият в определено време на деня, може да е най-лесно да допълнят тази напитка с безалкохолна напитка, вместо да създават нов навик. За съжаление, това може да не направи достатъчно, за да наруши разрушителното поведение и може да бъде тревожно за децата, които наблюдават поведението на родителите си.

Източник: Soberlink