Изследванията разкриват все повече рискове за здравето от употребата на електронни цигари и са необходими повече проучвания за дългосрочното въздействие, което те могат да имат върху сърцето и белите дробове, според изявление на Американската сърдечна асоциация, публикувано в списание Circulation. Изявлението „Сърдечно-белодробно въздействие на електронните цигари и продуктите за вейпинг“ описва най-новите данни и тенденции за употребата, идентифицира настоящите въздействия върху здравето, подчертава съществуващите основни и клинични научни доказателства относно електронните цигари и препоръчва изследователски приоритети за по-добро разбиране на краткосрочни и дългосрочни трайни последици за здравето от употребата на електронни цигари.

„Електронните цигари доставят множество вещества в тялото, които са потенциално вредни, включително химикали и други съединения, които вероятно не са познати за потребителя. Има изследвания, които показват, че съдържащите никотин електронни цигари са свързани с остри промени в няколко хемодинамични мерки, включително повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота”, казва доц. Джейсън Роуз от Медицинския факултет на Университета на Мериленд в Балтимор. „Има също изследвания, които показват, че дори когато никотинът не присъства, съставките в електронните цигари, особено ароматизаторите, носят рискове, свързани със сърдечни и белодробни заболявания. Отрицателните ефекти на електронните цигари са показани чрез in vitro проучвания и в проучвания на лица, изложени на химикали в наличните в търговската мрежа продукти“, допълва изследователят.

„Младите хора често са привлечени от ароматите в тези продукти и могат да развият никотинова зависимост от употребата на електронни цигари. Съществува значителна загриженост за младите хора, които приемат, че електронните цигари не са вредни, защото са широко достъпни и се продават на възрастова група, която включва много хора, които никога не са употребявали никакви тютюневи изделия. „Дългосрочните рискове от използването на електронни цигари са неизвестни, но ако рисковете от хроничната употреба са като при горими цигари или дори ако рисковете са намалени, но все още присъстват, може да не ги наблюдаваме в продължение на десетилетия. Това, което е също толкова тревожно, е че проучванията показват, че някои младежи, които използват електронни цигари, продължават да използват други тютюневи изделия и също така има връзка между употребата на електронни цигари и разстройствата, свързани с употребата на вещества“, казва още доц. Роуз.

„Компаниите за електронни цигари предполагат, че техните продукти са начин хората да се откажат от пушенето на традиционните цигари. Няма убедителни доказателства в подкрепа на това освен краткосрочната полза. Липсата на дългосрочни научни данни за безопасността на употребата на електронни цигари, заедно с потенциала за пристрастяване към продуктите за електронни цигари, наблюдавани сред младежите, са сред причините Американската кардиологична асоциация да не препоръчва употребата на електронни цигари като средство за спиране на пушенето“, казва Роуз Мари Робъртсън, съдиректор на Центъра за регулаторни науки на Асоциацията за тютюн.

Източник: Medical Xpress