Новите синтетични наркотици се „радват“ на все по-голям интерес. Но те са сред най-опасните. Нещо, като правило неизвестно какво , във вид на смес за пушене, прах, хапче, кристалче, взето за 5-10 лева,  което си въобразяваш, че просто ей-така, за малко ще те развесели – може да те убие. Синтетичните дроги, бъркани с всякакви примеси, ставата най-големия кошмар дори на онези, от които се очаква да реагират и да „те върнат“ – лекарите.  Както казват самите те: „Ако ми дойде с растителна дрога – знам какво да правя, знам как до го върна от оня свят дори. Но с този боклук, в който може да има всяко от стотици синтетични вещества – нямам полезен ход. Няма андидот, защото не знам какво срещу какво съм изправен…“

Употребяващите ги чувстват голямо удоволствие и бодрост в течение на часове. Постепенно обаче водят до силна зависимост, последвана от непреодолими психически разстройства. Разликата между добре познатите наркотици – кокаин, амфетамини, мphoto_verybig_723862арихуана – и тези нови синтетични наркотици е, че още при първото взимане може да се стигне до летален изход. Много често се получава инсулт или се парализираш за цял живот.

НОВАТА СИНТЕТИКА Е:

  1. ДОСТЪПНА И ЕВТИНА – появява се и се разпространява ново поколение относително евтини синтетични наркотици, най-често под общото име „спейс” или „соли” ( JWH, мефедрон и пр.) През последните години влиза най-често от Китай, разпраща се чрез пощенски пратки а директната търговия е в Интернет сайтове.
  2. МЛАДА – към новата дрога се приобщават обикновено млади хора, често ученици.
  3. НЕВЪЗМОЖНА ЗА ТЕСТВАНЕ В БИТА– абсолютно невъзможно е с наличните тестове за наркотици да определите наличието в организма на синтетика
  4. ДОМИНИРАЩА НАД ОСТАНАЛИТЕ НАРКОТИЦИ – все повече хероинозовисими минават на синтетика
  5. „ЛЕГАЛНА” – заради абсолютно бавното разбиране у хората и властите за огромната заплаха
  6. С БЪРЗО ПОРАЗЯВАЩ ЕФЕКТ – бърза и често необратима деградация на личността, буквално от еднократна употреба

Всъщност главната опасност е, че синтетичните наркотици, за разлика от растителните (опиати, кокаин, марихуана) практически не се метаболизират т. е не се разрушават, разграждат и много бавно „излизат”. Дизайнерската дрога действа много зле на мозъка с развитие на психически заболявания, деградация на личността, налудности, параноя, халюцинации.  Могат да бъдат получени и значителни поражения, като трофични рани по крайниците.