Хората не само от града, но и от общината, могат да се възползват при нас напълно анонимно и безплатно – при спазване на най-цивилизовани стандарти за етика, от услуги, свързани с информиране и консултиране, когато техен близък или познат е вече засегнат от проблем, свързан със зависимост или има тревожности и индикации за такива. Това сподели пред медиите Катя Божикова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Плевен, която представи дейността на съвета в пресклуба на БТА. Тя отбеляза, че под зависимости се имат предвид такива към наркотичните вещества, алкохол, хазарт. Божикова посочи, че въпреки либералния свят, в който жиеем, у хората все още битуват предразсъдъци да потърсят помощ и подкрепа, когато имат подобни тежки проблеми. Както навсякъде в живота – по-добре потърси помощ, когато имаш само индикации или съмнения, отколкото когато от чувство за срам или от такова, че ще компрометираш свой близък, нещата станат още по-сериозни, отбеляза председателят на ОбСНВ – Плевен.

Катя Божикова не скри, че информацията и плашещите картинки са инструменти за превенция, но определено не са всичко. „В днешния свят много по-важно е един млад човек да има в себе си изградени качества и умения да устоява на живота и неговите предизвикателства, защото, както казват големите умове, обратното на наркомания е свързаност. За съжаление, младият човек много лесно – още при първия сериозен проблем, посяга към нещо, което го спасява бързо – тук и сега или пък към нещо, което е моден фетиш“, коментира пред медиите Божикова.

Тя отбеляза като успех на ОбСНВ – Плевен възстановяването през миналата година на конкурсната сесия за финансиране и подкрепа на малки ученически инициативи по превенция. „През 2016-а одобрихме общо 8 такива проекта и най-хубавото беше, че 90% от тях бяха напълно автентични. Благодарение на тези подкрепени инициативи, децата свършиха прекрасна работа по места“, сподели още Катя Божикова. Също така, тя посочи, че от миналата година в екипа на Превантивно-информационния център, който поддържа ОбСНВ – Плевен, вече има втори психолог в лицето на Илиан Илиев. „Нуждата от консултиране определено нараства. Позитивното в случая е, че хората започнаха да се учат, че когато говорим за сериозни неща, като зависимостите, трябва да потърсят помощ от специалист, каза още председателят на ОбС – Плевен.